Úvaha: Internet nás nerozvíjí, jenom z něj blbneme
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Úvaha: Internet nás nerozvíjí, jenom z něj blbneme

Úvaha: Internet nás nerozvíjí, jenom z něj blbneme

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 10. 2012 03:00 32

Seznam kapitol

1. Don Tapscott 2. 12 druhů zkázy 3. Digitální nesvoboda 4. Nové technologie ve starém světě 5. Internet nás nezachrání 6. Nezdravá závislost

S jistou skepsí jsem si pročetl názory Dona Tapscotta, technologického optimisty, hlasatele změny přicházející z internetu a autora Wikinomiky. Rozzářeně hlásal, že vlády jsou zakrnělé, průmyslový věk je překonaný a přichází změna. S novou digitální generací přijde nová civilizace, překoná národy a instituce. Přinese spravedlnost a svobodu.

Reklama

Otevřeně přiznávám, že tento pán je mi poměrně nesympatický. Nevěřím lidem, kteří si nechávají natočit hodinová videa, ve kterých sami sebe prezentují jako celebrity, nechávají se uvádět jako „jedni z největších myslitelů současnosti“ a „zábavně“ ukazují, jak byli už v mládí šikovní a krásní. Nevěřím lidem, kteří si založí a provozují stránky jmenoprijmeni.com, kde hlásají, jak jsou super, jak jsou jejich názory moudré a jak ti ostatní ničemu nerozumí, naplácají si tam bannery všech médií, kam přispívají a inzerují tam svoje knihy ve stejném stylu, jako když se prodávají zázračné kloubní přípravky. Pokud to o něčem svědčí, tak o kombinaci slušného smyslu pro marketing a nadměrného narcismu.

Úvaha: Internet nás nerozvíjí, jenom z něj blbneme
i Zdroj: PCTuning.cz

Podstatně zajímavější je ale jeho argumentace. Velmi zdvořile říká jenom část pravdy a to, co se mu do jeho vidění světa nehodí, prostě vynechává. Co je staré, je překonané a musí být odstraněno. Tradiční výukový systém je překonaný a je na čase, aby se národy z industriální éry přesunuly... někam jinam. Setkáme se s podivuhodnými tvrzeními, že kupříkladu „General Motors, tvůrce průmyslového věku, málem zkrachovala“ - málem nezkrachovala nikoliv kvůli lpění na výrobě aut, ale kvůli globalizaci, která odvezla práci pro manuálně pracující z rozvinutých zemí tam, kde jsou nižší mzdové náklady a nižší požadavky na bezpečnost práce.

Taky se dozvíme, že „Wall Street málem přivodily pád monetárního systému“, pán nám ale zatají, že tento jev byl způsoben příchodem finančních derivátů, nástrojů, které přinesl počítačový věk – a ano, opět globalizací, která dovolila propojit činnost finančních institucí způsobem, jehož důsledky bylo možné těžko odhadnout i pro špičky finančního světa.

Úvaha: Internet nás nerozvíjí, jenom z něj blbneme
i Zdroj: PCTuning.cz

Pán vypráví o tom, jak digitální technologie napomohly revolucím, jako bylo arabské jaro – opět ale mimo této v podstatě anekdotické historky vynechává tu opravdu důležitou část, totiž že malé elity se daly do akce díky internetovým technologiím, nicméně vládu následně převzala islamistická hnutí, která řídí svoje masy konzervativním, pomalým, zastaralým, ale v daných podmínkách nesmírně efektivním způsobem. Považovat arabské jaro za „úspěch demokracie“ si dnes troufne už opravdu jenom málokdo, takže jako příklad úspěšné „digitální změny zdola“ by ho bylo asi rozumné vynechat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama