Úvaha: Já jsem autor! Kdo je víc?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Úvaha: Já jsem autor! Kdo je víc?

Úvaha: Já jsem autor! Kdo je víc? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 2. 2014 14:00 43

Seznam kapitol

1. Za kvalitu se platí 2. Urvat svůj kus žvance 3. Retrosoftware – zábava pro masochisty 4. Zisk je naše zásluha, ztráta je váš problém
5. Co jednou schvátí... 6. Obsah zdarma 2.0 7. Piš pro nás, za odměnu dostaneš… diplom.

Před několika dny skončila úspěšná kickstarterová kampaň na bezdrátovou klávesnici Bluetooth ZX Spectrum. S její pomocí je možné hrát na tabletech řadu osmibitových her od Elite Systems. Ještě před ukončením kampaně se ale objevil problém: Řada autorů her tvrdila, že nedostala za využití svých her zaplaceno. Jak dlouho bychom měli platit za muzejní software?

Reklama

Nejvtipnější mi na tom přijde to, že se na Idnesu běžně dočtete, jak se tu v Maďarsku nebo tu v Británii provalilo, že ten či onen podnikatel měl otroky, kteří pro něj pracovali za nula a shrábl veškerý zisk z jejich práce. Přitom provozování blogu je úplně to samé, je to dobrovolné intelektuální otroctví, ze kterého tyje jeho provozovatel. Pravda, nenutí vás do toho násilím a místo výprasku vám jen občas cenzurují texty, ale princip je ten samý: Plebs pracuje, zatímco vedení požívá plody jeho práce. Vše, co stačí, je přislíbit lidu, že nesmíte zapomenout, že právě vy můžete být hvězda!

zdroj: sxc.hu
i Zdroj: PCTuning.cz
zdroj: sxc.hu

Ano, dámy a pánové: Toto je extrémní forma zneužívání autorské práce. Je to do jisté míry protipól k představě, že byste za každý pageview svého článku anebo jeho překladu anebo článku, který cituje z vašeho článku více než dva odstavce, měli dostávat prebendy ještě 70 let po vaší smrti. Anebo pobírat podíl za předělávku hry, kterou jste vyrobili před třiceti lety a už za ni jednou dostali zaplaceno.

Jsem přesvědčen o tom, že by autor za svou snahu měl něco dostat. Něco, třeba málo, ale něco, i když to bude jenom jednou. Vždycky mě rozesmějí ty kecy o tom, že blog dává „prostor“ k tomu, aby vás národ „našel“ a uctíval. Vy si myslíte, že správce blogu pracuje zadarmo? Správa serveru to dělá z pocitu čisté radosti? Cenzor plenící diskuse nebere svůj plat? V okamžiku, kdy příspěvek projde redakcí a ta ho akceptuje, by autor za svou snahu něco dostat měl. Pokud pracujete pro komerční subjekt zadarmo, tak jste neprokoukli tu boudu s webem 2.0, kterou na nás ušili v podstatě proto, že ta předchozí dotcomová bouda jim v roce 2001 splaskla.

Nechápu, jak někomu připadne normální, že by na něj měli ostatní dělat zadarmo úplně stejně, jako nechápu autory, kteří se postaví do fronty na podíly po třiceti letech. Oboje dává určitý racionální smysl, ale je to nějaké divné. Možná je to o autorské hrdosti. O tom, že někdo je nadšený z toho, že ho vůbec někdo publikoval, zatímco jiného to podle všeho strašně štve, i když to po letech má sotva nějaký význam.

Nevím, co z toho je smutnější. Možná ta snaha potopit projekt, který vás měl po třiceti letech připomenout. Elite Systems jsou docela pod vodou a ani kampaň na Kickstarteru, i kdyby byl její výnos použit jen na uhrazení dluhů, je z toho nedostane. Přece jenom ten projekt byl míněn jako oslava autorů, jejichž hry už dnes velký trhák představovat nebudou. Člověk se až diví, že se na to oživování starých titulů a přenášení na nové platformy Steve Wilcox nevykašle...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama