Úvaha: Jakou cenu mají pro vás vaše data?
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Úvaha: Jakou cenu mají pro vás vaše data?

Úvaha: Jakou cenu mají pro vás vaše data? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 1. 2014 03:00 41

Seznam kapitol

1. Zálohovat? Na co? 2. Dělíte se o svůj řízek? 3. Ztráty jsou povoleny 4. Servisák v říši divů 5. Kryptujte

Tak – už je to tu zase. Známá, která mě považuje za všemagický IT servis zdarma, přinesla chcíplý laptop, na kterém byla, jako tradičně, všechna její data. Záloha žádná. Za ty roky, co jí znám, se to stalo už potřetí. Nepomáhá psát články, šířit osvětu, dokonce ani vtloukat to do hlavy osobně. Lidé se prostě nepoučí.

Reklama

To, že email není bezpečný kanál, se ví dávno. Vlastně každý kanál, který není kryptovaný, je potenciálně nebezpečný. Cloudová úložiště, mobilní telefony, wifi, v podstatě všechno, kde informace tečou mimo vaši fyzickou kontrolu. Viděl jsem zajímavé časopisy Computer Security z osmdesátých let, tam se řešily i takové věci jako zamykání mainframů do pancéřových boxů, kde i klávesnice měla pancéřový kryt a fyzický i časový zámek. Dnes jsme pokročili tak daleko, že na nových laptopech často nenajdete ani díru pro zámek Kensington, který sice útočníka nezastaví, ale alespoň ho odradí od myšlenky šlohnout vám laptop ze stolu ve chvíli, kdy si odskočíte na malou. Moderní technologie nás opět navádějí k doslova rizikovému chování.

Další věcí je neúmyslný únik informací u systémů sdílených anebo servisovaných. V minulosti se nejednou stalo, že z opravovaného počítače servisák vytahal zajímavá data – a u nich pak došlo k úniku. Někdy mám pocit, že pro některé servisáky je každý přinášený počítač takový potenciální vánoční balíček plný dat.

Úvaha: Jakou cenu mají pro vás vaše data?
i Zdroj: PCTuning.cz

Lov na filmy, hudbu a další relativně neškodný obsah je běžný, občas se ale stane, že ze systému vytáhne soukromé porno a pošle ho do světa. O několika takových případech vím, děje se to běžně. Často o tom postižený ani neví, protože lidé se přece jenom trochu bojí říct mocnému manažerovi, že je pobavil v tom koženém oblečku, kde si s kolíkem zaraženým v zadku hraje na poníka.

Teď se zamyslete nad tím, co všechno obsahují nezakryptovaná data na discích, které putují na servis. Je toho hodně a jen velmi naivní člověk by si myslel, že když už se v tom servisák vrtá, tak se na to nekoukne. Museli byste použít služby specializovaného servisu, který vám garantuje anonymitu smluvně – a i tam bych u jisté třídy informací měl pochybnosti. Známý z jedné banky mi říkal, že u nich se disky nereklamují. Poškozený disk, i když je v záruce, prostě vezmou vrtačkou skrz naskrz. Jistota je jistota, z toho už nikdy nikdo nic nedostane. Není to vtip, dělá se to asi běžně, sám jsem v jednom bazaru v Nuslích viděl před lety celou bednu podobně zničených harddisků. Bylo jich tam alespoň padesát, odkud byly, netuším, ale všechny byly zničeny úmyslně.

Úvaha: Jakou cenu mají pro vás vaše data?
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimochodem – bazary. Neustále mě překvapuje, kolik lidí prodává svoje počítače tak, že je prostě vypnou a odnesou do bazaru, se vším, co na nich je. Nebo je vyhodí. I na několika počítačích, které jsem koupil pro Alza Muzeum, bylo možné najít řadu dokumentů. Na jednu stranu jsem rád, že dostaneme funkční počítač i se systémem, ale dokumenty by si lidi mazat měli.

Ba co více, pokud prodáváte počítač, měli byste provést kompletní několikaprůchodový wipe a reinstalaci systému. Je to poměrně jednoduchá procedura, která sice zabere čas, ale zase zajistí, že se údaje o bankovních účtech vašich klientů nebudou prodávat po dvaceti librách na tržišti v Nigerii.

Photo credit: Luigi Guarino
i Zdroj: PCTuning.cz
Photo credit: Luigi Guarino

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama