Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 9. 2011 03:00 56

Seznam kapitol

1. Pozor, přijíždí Metro! 2. Na půli cesty 3. Ergonomické optimum 4. Když dva dělají totéž...
5. Těžkosti (nevhodného) ovládání 6. Železná košile 7. Rozdílné přístupy Applu 8. Vyzkoušejte sami

Podle Microsoftu byla většina uživatelů, kteří si stáhli developerský build Windows 8, nadšena z nového rozhraní Metro. Po pravdě řečeno, kdo čekal něco jiného? Přizná někdy šéf, že udělali něco špatně? Těžko. A pokud ano, bude to vždy ve srovnání s novým a lepším produktem ve stylu „předtím jsme se trochu mýlili, ale tohle bude vážně super“.

Reklama

Svým způsobem jde o mistrovské dílo ergonomické polovičatosti a nevyhraněnosti. Ano, je jasné, že klasické ovládací rozhraní Windows je pro dotykové tablety nepoužitelné, ale tenhle styl řešení problému „jak dostat Windows na tablety, ale přitom zachovat kompatibilitu se staršími aplikacemi“ mi přijde poměrně nešťastný. Přitom je zjevné, že jednoduché řešení patrně neexistuje. Microsoft se dostal, jak se anglicky říká, „between a rock and a hard place“, což je poněkud výstižnější, než české „mezi mlýnské kameny“. Nemůže si dovolit ignorovat tablety, ale rozhodně nesmí vyklidit pozici u desktopů.

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: microsoftfeed.com

Apple laboruje s konvergencí ovládání Maců i iPadů, ale Microsoft šel rozhodně dál. Změna, ke které se odhodlal, je opravdu razantní. S hromadou přeleštěných efektů, které přinesly Visty, se to nedá vůbec srovnat.

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: microsoftfeed.com

Radikalismus proměny je vidět hlavně na Metro aplikacích, které jsou „celoobrazovkové“ a stylem připomínají moderní reklamní plakáty. Když spustíte nějakou z aplikací, jako třeba Picstream, na velké obrazovce, máte dojem, že jste se ocitli v obchodním centru. Myšlenka vzdát se rámu oken s jejich tlačítky a menu, taskbaru a v podstatě skoro i scrollbarů, je velmi revoluční. Zmizela většina technických prvků, menu start je schované, seznam běžících aplikací taky, takže bych řekl, že Metro je vlastně takový jednoduchý, ale v podstatě geniální základ pro prezentační obrazovky, interaktivní panely a podobně. V rámci domácích aplikací si dovedu představit inovovanou verzi Media Centra, ale tím to zhruba končí. Normální aplikace si v Metro provedení nějak nedovedu představit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama