Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 9. 2011 03:00 56

Seznam kapitol

1. Pozor, přijíždí Metro! 2. Na půli cesty 3. Ergonomické optimum 4. Když dva dělají totéž...
5. Těžkosti (nevhodného) ovládání 6. Železná košile 7. Rozdílné přístupy Applu 8. Vyzkoušejte sami

Podle Microsoftu byla většina uživatelů, kteří si stáhli developerský build Windows 8, nadšena z nového rozhraní Metro. Po pravdě řečeno, kdo čekal něco jiného? Přizná někdy šéf, že udělali něco špatně? Těžko. A pokud ano, bude to vždy ve srovnání s novým a lepším produktem ve stylu „předtím jsme se trochu mýlili, ale tohle bude vážně super“.

Reklama

Dnes Microsoftu v podstatě patří svět domácích počítačů a alternativní systémy na tom moc nemění. Obrovský balík existujících aplikací je pro Microsoft stěžejní výhodou, protože výrazně brzdí přechod na cloudové aplikace nebo migraci k jinému operačnímu systému.

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz

Podpora PC her je pro Microsoft důležitá – pokud nehrajete a jenom používáte kancelářský software a normální webové služby, můžete bez problémů přejít na nějaký Linux a nebo k Apple a prakticky si toho ani nevšimnete. Proto se na rozdíl od Apple chová Microsoft ke svým uživatelům poměrně vlídně a zachovává jim známé postupy. To platí i o „desktopovém“ režimu Windows 8, i když mi to tentokrát opravdu nepřipadá moc šťastné. Zatímco dříve jsme měli „vyšperkovanější“ a „konzervativnější“ rozhraní, do kterého se uživatel mohl trvale přepnout, dvojjedinost Desktopu – Metra jde mnohem dál, to už jsou opravdu skoro dva systémy v jednom.

V oblasti ergonomie je Apple poměrně radikální a moc se se svými uživateli nepáře. Jejich designéři tvrdě kráčí za svou vizí, ať už si o ní masa myslí cokoliv. U Lionu přišla celá řada změn, která uživatele přinejmenším překvapila. Automatické ukládání? To je veliká změna, která hodně mění chování systému. Změna scrollování na touchpadu? Řada uživatelů s tím měla problém. Ostatně i update, který u původního iPadu změnil funkci zámku autorotace displeje na Mute, vyvolal doslova šok a velké protesty. Apple se nikoho neptá, prostě si změní co chce a označí to za „pokrok“. Osobně se mi to nijak nelíbí, ale možná to je v jistém smyslu lepší, než stvořit takový hybrid, jako je zdvojené ovládací rozhraní, na kterém běží zdvojené aplikace.

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama