Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 9. 2011 03:00 56

Seznam kapitol

1. Pozor, přijíždí Metro! 2. Na půli cesty 3. Ergonomické optimum 4. Když dva dělají totéž...
5. Těžkosti (nevhodného) ovládání 6. Železná košile 7. Rozdílné přístupy Applu 8. Vyzkoušejte sami

Podle Microsoftu byla většina uživatelů, kteří si stáhli developerský build Windows 8, nadšena z nového rozhraní Metro. Po pravdě řečeno, kdo čekal něco jiného? Přizná někdy šéf, že udělali něco špatně? Těžko. A pokud ano, bude to vždy ve srovnání s novým a lepším produktem ve stylu „předtím jsme se trochu mýlili, ale tohle bude vážně super“.

Reklama

Změnu ovládacího rozhraní podle Microsoftu vývojáři převážně vítají, ti ale rádi vítají jakoukoliv změnu. Život je fádní, etablovaná ovládací rozhraní jsou nudná a každá změna jim dává šanci pro nová, kreativní řešení a nové verze aplikací, za které si nechají zaplatit. Tím se ale dost liší od konzervativních uživatelů, kteří se zabývají „normální prací“ a změny v rozhraních je nutí učit se ovládat znova věci, které už ovládat uměli. Potkal jsem lidi, kteří zásadně odmítli nové Office s ribbonem, protože nebyli schopni dělat rychle to, co měli naučené. Pro nové uživatele je ribbon přehlednější, ale starší a konzervativnější uživatele dohání k šílenství. Pro „ajťáka“ je předmětem činnosti převážně údržba, zatímco pro „neajťáka“ je počítač pouze prostředek pro nějaký jiný úkol. Je pro něj tedy něco jako hoblík či kladivo – a kompletní předělávku svého nástroje bude posuzovat hlavně z toho pohledu, zda mu to přináší nějakou jasnou výhodu, zrychlení práce a podobně.

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby byl nový systém oceněn, musí být ergonomicky jednoznačně lepší. Přechod ze starého systému na nový vždy pro rutinního uživatele představuje stres, ale ve finále je důležité, co po překonání problémů v novém systému uživatel získá.

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: aatruckrepair.com

Existuje představa o tom, že je cosi, co se nazývá „ergonomické optimum“. Tento pojem nepochází z oblasti technologií, ale z oblasti ergonomie práce, což je psychofyzická výzkumná oblast, zabývající se obecně ergonomií a její interakci s psychologií pracovníka (inženýrská psychologie). Podle ní existuje určitý dokonalý návrh, který už nadále nelze žádnými zásahy zlepšit. Pro každou velikost ruky a každý specifický úkon existuje ideální kladivo, ideální šroubovák, ideální ovládací rozhraní, které lze „inovovat“ (=zhoršit) téměř nekonečně mnoha způsoby, ale zlepšit ho už nelze. Přinejlepším ho můžete vyměnit za jiné stejně efektivní řešení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama