Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 2. 2011 03:00 83

Seznam kapitol

1. O užitečnosti OpenSourcu 2. Když funkce zabíjejí použitelnost 3. Regulátor může být i užitečný 4. OpenOffice napříč platformami 5. Různé formáty navyšují cenu
6. Google Docs ukazují cestu 7. Světlo ve tmě v nedohlednu 8. Složitost zaplatí uživatel 9. Řešení je na vládách

Kdybych měl říci, která inovace byla v počítačovém světě v posledním desetiletí nejvýznamnější, velmi bych váhal mezi internetem a OpenSource. Jasně, internet je super, demoluje (byť poněkud neférově) klasická tištěná média a jeho význam je dnes už takový, že ho hned na počátku rebelií v Egyptě odstřihli.

Reklama

Ten „něco jako RTF“ formát by byl spravován nějakým mezinárodním komitétem a byl by závazný – bylo by zakázáno prodávat produkt, který tento minimální formát neukládá a nenačítá. „Minimální formát“ by sloužil hlavně pro zajištění základní interoperability, představte si ho jako funkci clipboardu, která garantuje, že pokud vaše aplikace dovoluje přijímat data, umí je přijmout jako text – a vy jen zajistíte, aby došel opravdu text a ne nějaký binární guláš.

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz

Minimální formát by byl otevřený a neutrální, nepoškodil by nikoho kromě toho, kdo si nepřeje snadnou výměnu dat a raději by všechny tlačil do svých proprietárních formátů. Ono je vůbec velice zajímavé, že projekty typu OpenOffice nejsou sponzorovány ze společných peněz. Osobně bych řekl, že úřady EU by měly vlastnit a prosazovat nejenom minimální formáty pro výměnu dat, ale měly by podporovat podnikání třeba tak, že budou dotovat projekty typu OpenOffice (třebas opět v minimální podobě) tak, aby bylo zaručeno, že jako občané EU a třeba i jako podnikatelé ho budete mít k dispozici zadarmo.

Podnikáš, daně platíš, tak si vezmi náš eurooffice zdarma. Ten ti stačí na to, abys v něm udělal to nejdůležitější, třeba si spočetl daně a nebo přečetl novou úřední vyhlášku.

Podporovaný euroffice opravdu nemusí být složitý, nemusí se snažit vytěsnit placenou konkurenci funkcionalitou, měl by ale sloužit v případě, že se vám nechce platit co tři roky „office výpalné“ ve výši přes deset tisíc. Výhody jsou jasné nejen pro podnikatele, ale i pro úřady, policii, nemocnice a nebo školy – když vyloučíte placené komerční balíky, ušetříte strašnou spoustu peněz. 

Pokud by vám přišla ujetá myšlenka, že se EU bude podílet na vývoji software (když si podle posledního vývoje na světových mořích viditelně neumí poradit ani s pěti piráty na nafukovačce), mohli bychom to zjednodušit a pouze ji nechat sponzorovat vývoj nějaké free alternativy, jako je OpenOffice.org (i když tady vidím potenciální problém v tom, že jde vlastně o komerční sdružení, jehož hlavním cílem je tak trochu kopnout Microsoft do holeně).

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz

Doufám ale, že je moje základní myšlenka jasná: Formát sloužící pro výměnu dat – a to zvláště pro výměnu dat s úřady – by neměl být majetkem jakékoliv komerční firmy. V této roli totiž neslouží k „inovaci“, ale spíš k akcím typu „obsadit trh a řádně ho podojit“. Vždy, když slyším člověka z komerční společnosti, že nemůže používat OpenOffice, protože mu změní barvu formátování jeho super oranžové tabulky na červenou, lezou na mě mrákoty. Osobně používám OpenOffice skoro od začátku a nemůžu si vynachválit úspory, které mi přinesl. Jasně, řada věcí je v něm udělaná jinak, ale prakticky všechny problémy se dají vyřešit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama