Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 8. 2013 03:00 10

Seznam kapitol

1. Jako z pohádky 2. CPC 3. Vlastní cestou 4. Unikátní řešení
5. Konec jedné éry 6. Do každé rodiny 7. Kroky vedle 8. Ve stínu jiných

Amstrad patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce počítačů. Je skoro až záhadou, proč je tak málo známý, protože to byl právě Amstrad, který zachránil krachující firmu Sinclair a přinesl fanouškům Sinclairu velmi kvalitní modely Sinclair +2 a +3. V produkci Amstradu přitom šlo o okrajovou věc: Šíře záběru jeho počítačové divize je až neuvěřitelná.

Reklama

Firma Amstrad byla založena Alanem Sugarem v roce 1968. Alan Sugar patří do kategorie self made manů, které to ve škole nebavilo, vykašlali se na ni a začali žít život podle svých představ. Narodil se do chudé židovské rodiny ve východním Londýně, v šestnácti školu opustil a po krátké práci v roli statistika pro britské ministerstvo školství se pustil do obchodování. Prodával elektrické spotřebiče a antény pro autorádia. Obchodování zůstal věrný až do vysokého věku a dařilo se mu skvěle, dnes se hodnota jeho majetku odhaduje na více než miliardu dolarů, udělal si pěknou sbírku aut značek Rolls Royce a Bentley a byl také jmenován baronem.

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz

Alan Sugar, zdroj: wikipedia

Nicméně zpět do roku 1968, kdy byla založena firma Amstrad. Původně se zaměřovala pouze na obchodování (Alan Michael Sugar TRADing), ale už v roce 1970 začala vyrábět levné domácí audio. Sugar se zaměřil na technický pokrok, hlavně snížení ceny při výrobě plastových skříní, což mu dovolilo stáhnout ceny. Toto snížení cen dovolilo nákup domácí audiotechniky i středostavovským Britům, kteří na ně dříve neměli. V roce 1980 se akce Amstrad začaly obchodovat na burze a to velmi úspěšně, každým rokem se hodnota firmy zdvojnásobila.

Na pole výroby počítačů vstoupil Amstrad docela pozdě, až v roce 1984. V podstatě se to stalo až v době, kdy vrcholil souboj firem Sinclair a Acorn. Zdálo by se, že pro další firmu prostě nebylo na trhu místo, Amstrad ale přišel jako obvykle s konceptem levného, ale velmi dobře vybaveného stroje. Řada osmibitů, kterou uvedli v roce 1984, se jmenovala Amstrad CPC – Colour Personal Computer. Původně měla být navržena na procesoru MOS 6502, nakonec se ale rozhodli pro výkonnější Z80.

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz

Amstrad CPC, zdroj: wikipedia

Vnitřnosti počítače jsou navržené poměrně konzervativně, až školometsky: Není to stroj vybavený koprocesory (jako mělo Atari a Commodore), není to ani minimalistická levná konstrukce Sinclairu. Přestože má procesor vyšší kmitočet než Spectrum (4 MHz), sdílí videopaměť s grafickým čipem a je bržděn, takže efektivně rychlost procesoru odpovídá jen 3,3 MHz a je tedy z hlediska hrubého výkonu pomalejší, než ZX Spectrum.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama