Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 8. 2013 03:00 10

Seznam kapitol

1. Jako z pohádky 2. CPC 3. Vlastní cestou 4. Unikátní řešení
5. Konec jedné éry 6. Do každé rodiny 7. Kroky vedle 8. Ve stínu jiných

Amstrad patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce počítačů. Je skoro až záhadou, proč je tak málo známý, protože to byl právě Amstrad, který zachránil krachující firmu Sinclair a přinesl fanouškům Sinclairu velmi kvalitní modely Sinclair +2 a +3. V produkci Amstradu přitom šlo o okrajovou věc: Šíře záběru jeho počítačové divize je až neuvěřitelná.

Reklama

To, co je úplně nejhorší, je fakt, že nelze snadno přenášet data mezi osmibitovými Amstrady a PC. Amstrad přitom sám vyráběl několik řad PC kompatibilních strojů, pochopitelně s úplně standardními mechanikami – a to souběžně s osmibity. Nešlo přitom jenom o řadu CPC a nebo o Spectrum +3, ale i o poloprofesionální Amstrady PCW, které se používaly jako nejlevnější řešení pro poloprofesionální zpracování textů. Řadiče těchto počítačů ale uměly pracovat i s externími mechanikami normální velikosti 5,25“ a 3,5“, takže ty představovaly poměrně populární rozšíření. Velké problémy tyto mechaniky způsobovaly v ČSSR, protože se diskety 3“ nedaly vůbec sehnat. Řada uživatelů Spectra +3 proto měla jen několik disket a na ty si vždycky kopírovali hry z kazet – takže je využívali řekněme jako harddisk o malé kapacitě.

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz

5,25" disketa, pamatujete ještě? Zdroj:

Řada Amstrad CPC získala díky těmto disketám kompatibilitu s operačním systémem CP/M, a tedy možnost používat „staré profesionální aplikace“, což bylo ale v druhé polovině 80. let už hodně irelevantní. Modely CPC6128 jsou navíc zkrácené, přišly o oddělený kurzorový blok, o numerickou klávesnici a vůbec vypadají oproti starší sérii poněkud osekaně. Vnitřně je tomu naopak. Buď jak buď, CPC6128 nikdy nezískala popularitu CPC464. Ještě smutnější (ale sběratelsky unikátní) je CPC664, tedy prakticky CPC464 s disketovou mechanikou. Co je na něm opravdu zvláštní, je to, že je tvarově nepodobné jak CPC464, tak i CPC6128 – je lepší. Má rozměrnější tělo, výrazný kurzorový blok a numerický blok je spojen s funkčními klávesami. Tato zvláštnost se ale prodávala pouze jediný rok!

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz

CPC6128, zdroj:

Nejde přitom o jedinou hardwarovou podivnost řady. CPC měly jediný port pro joystick, do něj se ale dal připojit „zřetězitelný“ druhý joystick. Systém byl natolik odlišný od standardních joysticků Kempston, že všechny lepší joysticky mají malý přepínač „CPC464“, který zajišťuje kompatibilitu s touto řadou. Možná si navíc pamatujete, že Sinclairy byly vybaveny jiným nekompatibilním systémem, joystickem Sinclair. V té době se dělaly opravdu zvláštní joysticky, vystavujeme například zelený Powerplay Cruiser, který má zdvojený konektor (černý je pro CPC, šedý pro Sinclair) a navíc má takové vychytávky, jako aretaci tvrdosti  pružiny.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama