Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 8. 2013 03:00 10

Seznam kapitol

1. Jako z pohádky 2. CPC 3. Vlastní cestou 4. Unikátní řešení
5. Konec jedné éry 6. Do každé rodiny 7. Kroky vedle 8. Ve stínu jiných

Amstrad patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce počítačů. Je skoro až záhadou, proč je tak málo známý, protože to byl právě Amstrad, který zachránil krachující firmu Sinclair a přinesl fanouškům Sinclairu velmi kvalitní modely Sinclair +2 a +3. V produkci Amstradu přitom šlo o okrajovou věc: Šíře záběru jeho počítačové divize je až neuvěřitelná.

Reklama

Amstrad je zajímavý také tím, že se výrazně podepsal na šíření domácích PC. Skutečně: Měl paralelně rozjeté ne dvě, ale tři řady strojů, sérii osmibitů CPC, levné pracovní PCW a profesionální levné PC. Tato PC, hlavně modely 1512 a 1640, sdílela řadu konstrukčních rysů s ostatními, například jde o trafo zabudované v monitoru, které napájí celý systém. (Je velmi nemoudré koupit 1512/1640 bez monitoru!) Velmi levné stroje s jednou či dvěma disketovými mechanikami napomohly domácí PC revoluci: Stály čtvrtinu toho, co konkurence – jen 499 liber! Luxusní model měl ovšem i harddisk až 20 MB a barevný monitor. Šlo ale o stroje téměř výhradně pro práci.

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz

PCW 1512, zdroj: wikipedia

Amstrad nechal vzniknout i dvěma velmi unikátním laptopům, PPC512 a PPC640. Tyto stroje jsou výrazně obdélníkové – jejich velikost ve skutečnosti odpovídá klávesnici plné velikosti, která se na tělo přiklápí. Tělo je výrazně obdélníkové, s napevno připevněným madlem, za které se systém přenáší a které zároveň trochu chrání disketové mechaniky. Stroj mohl mít až dvě a ty se také výrazně podílely na jeho žravosti. Mohli jste ho sice rozjet „na baterky“, jenomže to vyžadovalo 10 alkalických baterií velikosti C, které vám daly zhruba hodinu chodu. V praxi se tedy chodilo s trafem „od zásuvky k zásuvce“. Dalším limitem je malá nepodsvícená obrazovka, která má špatné pozorovací úhly a navíc strašlivě pomalé reakce pixelů, který způsobují, že se jakákoliv animace proměňuje v jednu velkou namodralou skvrnu. V praxi se daly tyto stroje použít jen pro práci s textem, naštěstí šlo připojit externí monitor.

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz

PPC640, zdroj: pc-museum

Později začal Amstrad vyrábět konvenčněji pojaté laptopy. Vystavujeme například Amstrad ALT286, který se vyznačuje robustním provedením, mohutným tělem ukrývajícím jak baterii, tak i trafo a rovněž podsvícenou obrazovkou. Stroj je tak těžký, že má vlastní výsuvné kovové madlo, aby ho bylo možné přenášet. Přes velmi dobrou kvalitu konstrukce Amstrad trpěl nespolehlivostí montovaných harddisků, které výrazně poškodily jeho reputaci: Pro profesionály to byl výrobce levných a nespolehlivých strojů, domácí uživatelé se zaměřili na levnější no name klony z Asie.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama