Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 8. 2013 03:00 10

Seznam kapitol

1. Jako z pohádky 2. CPC 3. Vlastní cestou 4. Unikátní řešení
5. Konec jedné éry 6. Do každé rodiny 7. Kroky vedle 8. Ve stínu jiných

Amstrad patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce počítačů. Je skoro až záhadou, proč je tak málo známý, protože to byl právě Amstrad, který zachránil krachující firmu Sinclair a přinesl fanouškům Sinclairu velmi kvalitní modely Sinclair +2 a +3. V produkci Amstradu přitom šlo o okrajovou věc: Šíře záběru jeho počítačové divize je až neuvěřitelná.

Reklama

Řada CPC ale přinesla do té doby nevídaný koncept, kdy jste si v ceně počítače koupili zároveň i monitor a paměťové zřízení. Bylo to nutné, protože monitor obsahoval zabudované trafo pro celý systém. Pomocí jednoho a nebo dvou kabelů napájení (5V pro CPC464, 5V a 12V pro CPC6128) se propojil monitor a těleso počítače, které obsahovalo mechaniku pro kazetový magnetofon a nebo disketovou mechaniku. Výsledek byl jednoduchý a přehledný, na stole se nepovalovaly svazky kabelů a celý systém se zapínal jedním tlačítkem.

Monitory byly unikátní, byly levné a nabízely velmi kvalitní obraz ve srovnání s televizí připojenou přes televizní modulátor. Nabízeny byly monochromatický (zelený) a barevný monitor, v obou případech měly minimální elektroniku a proto šetřily jak cenu, tak váhu. Zelené monitory GT64 / GT65 patří mezi nejlehčí ve své třídě, skládají se ze dvou plastových skořepin, které drží obrazovku, trafo a jednu desku s elektronikou. GT64 má v horní části prolis a vzadu háky pro namotání napájecí šňůry, což velice usnadňuje přenášení.

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz

GT65, zdroj: wikipedia

I když se zdá, že toto řešení omezovalo zákazníky vyšší cenou, ve skutečnosti přinášelo řadu výhod, hlavně na svou dobu skutečně kvalitní, ostrý a stabilní obraz. Existovala i řešení pro případ, že jste počítač Amstrad CPC skutečně potřebovali připojit k televizi, jako externí kombinované trafo / RF modulátor. K zakoupení byl dokonce i televizní tuner MP-3, ten se postavil pod barevný monitor CTM644, zapojil se do něj napájecí kabel z monitoru, připojila se anténa – a měli jste jednoduchou televizi. Bylo to ovšem velmi jednoduché řešení, které vylepšovalo monitor, nešlo o počítačový televizní tuner tak, jak je známe dnes.

Úvaha: Záhadný Amstrad, vlivný evropský výrobce
i Zdroj: PCTuning.cz

GT65, zdroj: wikipedia

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama