Úvaha: zapomenuté zásluhy britského IT impéria
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: zapomenuté zásluhy britského IT impéria

Úvaha: zapomenuté zásluhy britského IT impéria | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 2. 2013 03:00 17

Seznam kapitol

1. Impérium 2. Pokroky ve vývoji 3. Nové i slepé uličky 4. Sinclar vs. Acorn
5. Procesory RISC 6. Ladění ovládání 7. Všechno na jednom místě

Je pozoruhodné, jak moc se Velká Británie zasloužila o rozvoj počítačových technologií v 80. letech minulého století. Levné počítače, RISC procesory, odolné počítače, subnotebooky... A je také pozoruhodné, jak rychle její vliv vymizel a jak málo se o britských počítačích dnes ví. Naštěstí to můžeme snadno připomenout!

Reklama

Pokud se chcete podívat na docela unikátní sestavu britských počítačů a něco francouzských, stavte se v Alza Muzeu, kde budou tyhle stroje od pátku vystavené. Expozice je teď umístěna v prostorách výdeje, vstup je jako vždy zdarma. Na tuhle výstavu se stojí za to podívat i pro zkušené počítačové mazáky, klidně bych se vsadil, že většinu z těch strojů jste nikdy neviděli – přece jenom se do ČSSR vozily počítače hlavně z Německa, ne z Británie a Francie, což nás ochudilo o kontakt s těmito úžasnými stroji.

Úvaha: zapomenuté zásluhy britského IT impéria
i Zdroj: PCTuning.cz

Stojí za to se podívat hlavně na Matru Alice 90, mého osobního favorita (ten stroj jsem sháněl čistě kvůli jeho unikátnímu zářivě rudému „supersportovému“ designu, to je prostě nádhera – podle mě je to jednoznačně nejkrásnější osmibitový počítač historie), zajímavé a pro technický vývoj důležité jsou i Acorn Archimedes A310, první systém s RISC procesorem ARM-2 a BBC A3000, který mě ohromil RISC OSem.

Úvaha: zapomenuté zásluhy britského IT impéria
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi další vystavené zvláštnosti patří Husky Hunter, odolný počítač do terénu z roku 1984, který je vodotěsný, nárazuvzdorný a dovoluje chod až 45 hodin na baterie (oblíbený v britské armádě i na misích UN díky odolnosti a mírně obranným vlastnostem daným masivním hliníkovým obalem). Také se můžete podívat na Sinclair PC200, jeden z posledních počítačů se jménem Sinclair – bohužel to je jen takový „chabý pokus o domácí PC, které se tváří jako Amiga“. Přesto, i v této nepříliš povedené iteraci, zachovává klasické „černé provedení s červeným logem Sinclair“. Nezapomeňte také popřát u nás poměrně neznámému, ale v Británii oblíbenému Oricu 1, který před pár týdny oslavil pěkné třicáté narozeniny.

Úvaha: zapomenuté zásluhy britského IT impéria
i Zdroj: PCTuning.cz

A mimochodem, hned vedle expozice Alza Muzea otevřeli dost dobrou kavárnu, kde dělají takové to príma maličké a silné kafe!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama