Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?

Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 8. 2009 03:00 39

Seznam kapitol

1. Pěkně zpátky do přírody 2. Energie kam se jen podíváš 3. Není zelená jako zelená

Čtení technoskeptických webů mě vždy naplňuje smíšenými pocity. Nejsem si jistý, zda autoři, zaměřující se hlavně na ekologii, hledají řešení problémů a nebo jenom důvody, proč se vrátit na stromy. Samozřejmě každý má právo na svůj názor, ale některé "eko" myšlenky jsou opravdu perly.

Reklama

Na Low Tech Magazine tak například objevíme takové myšlenky, že když snížíme rychlost pohybu vozidel na polovinu, ušetříme polovinu paliva, jelikož odpor vzduchu roste s kvadrátem rychlosti. Ano, pojedeme dvakrát déle, ale spotřebujeme jen polovinu, tvrdí autoři. Když nepojedeme vůbec nikam, nespotřebujeme pochopitelně vůbec nic, dodal bych. Ano, elektrická auta by mohla být řešením, ale ta by se zase musela rychle nabíjet, čímž by se přetěžovala elektrická síť, namítají ekomyslitelé. Člověk má až dojem, že by po vzoru Amishů měl sedět doma, maximálně dojet někam drožkou a kdyby se mu nechtělo jít spát se soumrakem, měl by si vzít máselnici a pro zábavu si natlouci nějaké to vlastní máslo.
 

Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?
i Zdroj: PCTuning.cz

To, že ekoradikálové žvaní nesmysly a pouze trojčlenkou přepočítávají jakési cifry, je kapitola sama pro sebe. Ne nadarmo jeden ze čtenářů poznamenal, že automobily jsou z hlediska spotřeby nejefektivnější nikoliv při minimální rychlosti, ale při rychlosti optimální (udává se rychlost kolem 80 km/h), takže by se místo snižování rychlosti měla spíše zavést minimální povolená rychlost. A nemělo by se zrychlovat a brzdit, jelikož to není úsporné.

Low Tech Magazine představuje poměrně bizarní kombinaci myšlenek, které stojí za zvážení a totálních blábolů, které vypadají prostě jako by nebyly myšleny vážně ani autory samotnými. Jeden z pozoruhodných textů se například pokouší doložit, že internet je zastaralý, protože zasílání obsahu pozemními přepravními službami dokáže přenést větší objem dat za časovou jednotku, než broadband. Tato myšlenka má, pravda, jisté logické aspekty - pokud se pokoušíte přepravit velké množství nelegálního obsahu, nejlepší je na to harddisk, na který nalijete libovolné množství zaheslovaných dat a zařídíte, že se při běžné kontrole bude tvářit jako prázdný. Jako prázdný ho také deklarujete a pošlete - je to méně nápadné, než abyste se pokoušeli přelévat terabyty přes internet. Jinak je ovšem překvapující, že se autor nikde nezamýšlí ani nad interaktivitou internetu, ani nad faktem, že obvykle potřebujete stahat spoustu malých balíčků dat z různých míst - a pokud se podíváte na nějakých 20 stránek, které fyzicky sídlí v deseti zemích, už by se asi dvacetkrát objednávaná UPSka z deseti zemí opravdu nevyplatila. Zkrátka a dobře se mi zdá, že si autoři podobných textíků tak nějak zkonstruují myšlenkový experiment v nejlepší Einsteinově tradici a analyzují ho, jako by jejich předpoklady byly  pravda pravdoucí.

 

Low Tech Managazine se nově pustil s gustem do "zbytečných elektronických gadgetů" a dokládá, že je zde zásadní problém s jejich energetickou náročností. Moderní elektronika papá hodně – a ta výkonná ještě více. Supervýkonný procesor a nebo grafická karta spotřebuje velké množství energie – ať už je idle a nebo pod zátěží – a nemalou energii také budete potřebovat na lepší chlazení, ať už to je kapalinové a nebo kryogenické. Ani ten kapalný dusík nevznikne jenom tak, na jeho výrobu je také potřeba spousta energie, takže před sebou máme plýtvání srovnatelné třeba se závodem dragsterů. Obscénní mrhání cennou energií, není-liž pravda? Pravda, v poslední době se výrazně zlepšuje energetická náročnost spotřebičů samých, připouštějí autoři, ale stále to není dost.
 

Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Mimo vlastní konzumaci energie spotřebičem tu jsou ale další faktory, například energie potřebná na provoz infrastruktury. Pokud se připojujete k internetu, je mezi vámi a serverem, na kterém se nachází tento článek, celá řada zařízení, které z hlediska spotřeby "nevidíte" - wifi spoty, routery, páteřní stroje a tak dále a tak dále. Abyste si mohli text přečíst, musí celá infrastruktura spalovat fosilní paliva a dusí nás exhalacemi.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama