Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?

Úvaha: Zpět k primitivním technologiím? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 8. 2009 03:00 39

Seznam kapitol

1. Pěkně zpátky do přírody 2. Energie kam se jen podíváš 3. Není zelená jako zelená

Čtení technoskeptických webů mě vždy naplňuje smíšenými pocity. Nejsem si jistý, zda autoři, zaměřující se hlavně na ekologii, hledají řešení problémů a nebo jenom důvody, proč se vrátit na stromy. Samozřejmě každý má právo na svůj názor, ale některé "eko" myšlenky jsou opravdu perly.

Reklama

Ekopropagátoři jsou obecně velice divní lidé - a to nemluvím o tom, že kritizují internet prostřednictvím webových stránek (to je asi tak vtipné, jako když mulláh obviňuje západní technologie z šíření morálního úpadku prostřednictvím satelitní televize). Oni jednoduše vykusují jen taková fakta, která se jim hodí do krámu - když se kupříkladu podíváte na moderní harddisky, zjistíte, že mají delší životnost, vyšší kapacitu, vyšší přenosové rychlosti, ale také menší spotřebu. Jsou jednoduše výrazně lepší, než disky staré - a proč zůstávat na nespolehlivé technologii, která konzumuje více energie, než je třeba? Proč transportovat tašky CD, když je můžete přenést internetem - ony ty dopravní služby nespotřebovávají žádné energie, neřeší žádné logistické úlohy, není u toho žádné papírování..? Dnes dokážete uložit knihovnu o 10.000 svazcích na jedinou paměťovou kartu - když to srovnáte s papírovou knihovnou stejného objemu, je snad výroba tak velké papírové knihovny ekologičtější, jednodušší na transport, na distribuci a podobně? Jasně, abychom ochránili strom, můžeme Dickense třeba vysekávat na kamenné desky. To bude určitě ještě přírodnější, ještě lepší!
 

Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

V kritice moderních technologií lze najít jisté rozumné rysy - například stížnosti na velice krátký produktový cyklus výrobků. Pokud používáte počítač tři roky a pak ho vyhodíte, je to nepochybně plýtvání. Mohl by posloužit třebas deset let. Pokud ale vyměníte kancelářský stroj za úsporný nettop s o řád nižší spotřebou a analogickým výkonem, není to snad lepší? Pokud si místo vypalování stovek fyzických médií nasypete svoje data na úsporný NAS s 2,5" disky, není to pokrok? Já bych řekl, že ano. Ostatně můžete využít elektroniku hned dvojím způsobem: Pokud vaše plazmová televize v zimě ohřívá místnost tak, že nepotřebujete přitápět, je to snad mrhání energií? Já bych řekl že ne. A můžeme pokračovat dále: Pokud si pořídíte mašinku na ohřívání vody, která vám zahřeje jenom požadovaný objem vody a nepřevařujete stále dokola půl litru vody zbytečně - není to pokrok? Nestojí snad za výměnu místo staré konvice a nebo dokonce elektrického sporáku, na který si dáte hrnec s vodou? Ano, říkám - a zase ano!
 

Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

U elektroniky můžeme stále najít velký prostor pro vylepšování účinnosti a nejen to: Každého jistě štvou nechutné detaily ve formě různých traf pro různé věci. Proč se jednoduše nenavrhne standard pro napáječe, například 5V a 12V pro huby, telefony, foťáky a malou elektroniku a třeba 20V pro notebooky a malé televize? Proč má každá věc svůj vlastní napáječ? Zvláště přenosná elektronika docela často umře po pár letech používání a pak tu máme zbytečné trafo, případně další příslušenství. Zlepšení standardizace zařízení je dovolí používat déle, i po zániku původního přístroje. Je to rozumné a ekologické. Proč se zbavovat zařízení pro PCI a nahrazovat je funkčně skoro identickými zařízeními pro PCIe? Je-li zařízení funkční, proč ho nepoužívat třeba 20 let? Osobně stále a velmi rád používám IBM-AT klávesnice přes KBD->PS/2 konvertor a PS/2-> USB adaptér. Jsou odolné, perfektně funkční a nevidím žádný důvod, proč je házet do popelnice. V tímto s radikálnější kastou ekologů souhlasím.
 

Úvaha: Zpět k primitivním technologiím?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Odmítám zahodit internet a vrátit se k přenášení disket, odmítám zbavit se moderních programů a vrátit se k WordPerfectu a Textu602. Ne, nevyzývám svět k návratu na Acorn Archimedes či Atari ST (byť jsou tyto platformy coby studijní materiál stále velmi poučné a přínosné). Něco přínosného ovšem na médiích typu Low Tech Magazine je - je to provokativní čtení, které donutí čtenáře konfrontovat se s radikálními postoji pisatelů a hledat v nich myšlenky, které by stály vážně za realizaci. Co tak třeba ony unifikované nabíječky stejné pro všechny typy mobilů, o kterých se mluvilo už na úrovni EU? To vypadá jako docela rozumná myšlenka, co říkáte?
 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama