Uvízli jsme v silikonu: Kam dál?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Uvízli jsme v silikonu: Kam dál?

Uvízli jsme v silikonu: Kam dál? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 5. 2021 03:00 49

Seznam kapitol

1. Temná stránka světla 2. Výtěžnost 3. Teplo a chlad 4. Mnoho možností, žádná na spadnutí 5. Předzvěst éry serverů?

Moorův zákon už řadu let neplatí – a principiálně nové technologie využívající zcela nové materiály nepřicházejí. Stále obtížnější výroba pokročilé křemíkové litografie není jen problém Intelu – k limitům technologie se blíží úplně všichni.

Reklama

Dnes, vzhledem ke GPU krizi, začínají dávat smysl herní cloudové streamovací služby, jako je GeForce Now. Ty byly donedávna okrajové a dávaly smysl spíš pro lidi, kteří cestovali po civilizovaném světě s ultrarychlým neomezeným internetovým připojením, ale dnes, v dobách GPU krize, to je pro řadu lidí jediný způsob, jak si vůbec zahrát novější hry. Pokud je nynější kryptohorečkou poháněný nedostatek vůbec k něčemu dobrý, tak je to právě v tom, že dává streamovacím službám šanci.

Je ale také možné, že kryptokrize přetíží streamovací služby – placené účty jsou už v některých zemích údajně nedostupné. U nás se GeForce Now stále nabízí za 269 Kč měsíčně nebo 2690 Kč ročně, obsahuje rozsáhlou herní knihovnu – a kdo ví, možná je to lepší alternativa než doufat v to, že se dostupnost grafických karet brzy zlepší, nebo v současnosti kupovat hodně drahé herní sestavy.

Buď jak buď současný stav věcí ukazuje na to, že budeme mít přenosná zařízení s „vyhovujícím“ výkonem, která stále více budou používat služeb vysoce výkonných serverů založených na exotických principech. S dostatečně rychlým připojením si ale většina lidí ani nevšimne, že se jejich „computing“ začal sdílet mezi věc, kterou drží v ruce – a server, který pracuje někde daleko.

A kdy přijde další revoluční přelom? Kdo ví. Zatím to stále vypadá, že se křemíku jen tak nezbavíme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama