uvod-do-wpcreditu-co-a-jak
Článek Úvod do WPCREDITu - co a jak

Úvod do WPCREDITu - co a jak | Kapitola 2

Petr Koc

Petr Koc

19

Seznam kapitol

1. WPCREDIT 2. Co je třeba k ladění 3. Na co si dát pozor

Spec byl nedávno tak laskav a zveřejnil jeden ze svých ladičských návodů na zlepšení výkonu, konkrétně zvýšení propustnosti PCI sběrnice. Podle příspěvků diskutujících se tak trochu potvrdily moje obavy, které jsem z celé záležitosti měl - řada z vás si s WPCREDITem neví rady.

Reklama

Nyní se konečně dostanu k samému účelu programu WPCREDIT. Co je potřeba na ladění? V zásadě musíte mít jednu z následujících věcí:

  • datasheet (dokumentaci)
  • PCR soubor

Dokumentace

... je to nejlepší, co můžete mít. Jsou v ní uvedena všechna zařízení v daném čipu (North bridge: host bridge + AGP) a údaje jsou z první ruky, takže jsou správně (za předpokladu, že je výrobce do dokumentace uvedl správně, což se předpokládá). V dokumentaci musíte příslušnou pasáž s hodnotami jednotlivých registrů najít, vypadá zhruba takto:

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz


datasheet pro Intel Brookdale 845 PE / GE

datasheet pro VT8363A (KT133A)
i Zdroj: PCTuning.cz
datasheet pro VT8363A (KT133A)

Problémem, který u datasheetů nastává, je fakt, že se nedají sehnat. Jediným výrobcem, který poskytuje datasheety běžně ke stažení a jsou v nich i hodnoty registrů, je Intel. VIA, SiS, nVidia, AMD datasheety buďto neposkytují vůbec (typicky VIA, která na web dává jenom brief dokumenty) nebo v nich hodnoty registrů nejsou (AMD).

Výrobci jako VIA si datasheet cení NDA smlouvou (NDA = Non-disclosure Agreement). Bohužel ale i při ochotě podepsat NDA vám je tak 99,9% nedají. Žádal jsem firmu VIA i s tím, že bych datasheety využil k vyladění čipsetů pro účely maximálního výkonu a lepšího hodnocení v recenzích. Odpověď byla pochopitelně zamítavá. Často se neobtěžují odpovědět vůbec. Přesto je někdy možné datasheet získat, některé se povalují na Internetu, i když najít je je obrovský problém a často se jedná o zastaralé verze s chybami.

Pro stažení datasheetů Intel je k dispozici následující stránka - developer.intel.com. Kdysi bylo možné stáhnout si ze stránek VIA datasheety k hodně starým čipsetům, jestli je tato možnost i dnes, netuším.

PCR soubor

...je vlastně jakýsi výtah z datasheetů. Tyto jsou běžně dodávány s WPCREDITem a nedělají nic jiného, než že sloupeček vpravo získá místo hodnot "Reserved" popis, co že se skrývá za jednotlivými bity. Bohužel v řadě PCR souborů je spousta chyb (někdo špatně opsal datasheet) a jsou limitovány na jedno zařízení (obvykle Host bridge). V případě Intel čipsetů proto silně doporučuji využívat datasheet.

V praxi se obsah PCR projeví ve WPCREDIT takto:

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto je obrázek z pravé strany, opět čipset KT133A, konkrétně registr 64.

Více bitů = více problémů

Ovládání programu WPCREDIT je v zásadě jednoduché, ale je nutné dodržet určité postupy, jinak se moc nehnete.

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto je obrázek z levého dolního rohu programu WPCREDIT. Ukazuje, co právě editujete. Položka Offset je označení registru(ů) v hexa soustavě, položka Data pak uvádí hodnotu v tomto registru, opět v hexa. Vpravo je hodnota ještě více rozvedena - hodnota je zde rozvedena v hexa soustavě i v binární. A právě v tomto okně se dá hodnota změnit.

Protože některé hodnoty v datasheetech jsou uváděny na souboru více 8 bit registrů, budete někdy potřebovat i šestnáctibitová a dvaatřicetibitová uskupení. Nahoře ve WPCREDITu se nachází tlačítka 8, 16 a 32.

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvolením 16 bit se stane toto. Všimněte si, že seskupením offsetů 00 a 01 došlo jakoby k přehození hodnot. Zatímco v 8 bit zobrazení máte hodnoty DE a 10, při 16 bit je to 10DE. Horních osm bitů se nachází v offsetu 01, zatímco dolních osm v offsetu 00. Obdobně vypadá situace při 32 bitech, kde most-significant bit leží v offsetu úplně vpravo. Na toto je nutné si dávat pozor, protože při přehlédnutí byste měnili něco jiného. A bohužel se často stává, že v PCR je chyba právě v těch případech, kdy datasheet uvádí hodnoty v 16, 24 nebo 32 bit seskupeních (autor PCR omylem offsety prohodí).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama