Už jste si dnes postavili své Atari? LEGO Atari VCS k 50. výročí založení firmy!
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Už jste si dnes postavili své Atari? LEGO Atari VCS k 50. výročí založení firmy!

Už jste si dnes postavili své Atari? LEGO Atari VCS k 50. výročí založení firmy! | Kapitola 10

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 9. 2022 14:30 7

Seznam kapitol

1. Atari: synonymum zábavy 2. Šílený software pro šílený hardware 3. VCS se představuje 4. Hra v krabičce 5. Základ konzole
6. Překvapení uvnitř 7. Pod krytem bývá tma 8. Ovládání 9. Páčka pro radost! 10. Je to hračka

Stavebnice Atari VCS je úchvatná a zároveň extrémní. Je to brilantní replika ve velikosti 1:1, o níž nepochybuji, že vyvolá bouři komentářů od „je v tom víc plastu než v originálu“, „je to dražší než originál“ a „k čemu to vlastně je?“ Je to parádní artefakt pro lidi, kteří milují Atari, k tomu to je!

Reklama
Už jste si dnes postavili své Atari? LEGO Atari VCS k 50. výročí založení firmy!
i Zdroj: PCTuning.cz
Už jste si dnes postavili své Atari? LEGO Atari VCS k 50. výročí založení firmy!
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak – a to je celé! Celá sestava je zjevně určená do vitríny, dá se aranžovat mnoha způsoby. Musím říct, že mě věrohodnost výsledku opravdu překvapila, je to udělané věrně a hezky. 

 

Samozřejmě, tahle konzole není živá, není funkční. Emulátory Atari 2600 se prodávají i ve verzi handheld, je to jedna z nejjednodušších konzolí na emulaci a s více než stovkou her se vejde do jednočipu, a tím pádem vás celý handheld přijde na necelé dva tisíce. Existuje i řada emulátorů jak pro PC, tak i na Rapsberry Pi, proto jsem přesvědčený, že kdo chce, ten si může upravit stavebnici tak, aby byla nejen hezká, ale opravdu uměla spouštět hry pro VCS.

Na eBay se dá sehnat originální Atari VCS (CX2600) od necelé tisícovky za holou konzoli novější verze, ty „dřevěné“ starší jsou zhruba od dvou tisíc, majitelé boxovaného sběratelského kusu se spoustou boxovaných her si ale klidně řeknou i přes deset tisíc. Viděl jsem i nabídky sad se stovkou her za sto tisíc, to je ale hodně na hlavu. 

Pokud nejste spokojeni s Atari VCS od Lega, můžete vyzkoušet novou Atari VCS přímo od Atari. Je to konzole založená na Ryzenu, má zabudovaných 100 her a podporuje streamovací služby. Ta vyšla už více než před rokem a můžete se podívat na její recenzi. Mimochodem, na eBayi najdete koumese, kteří za tuhle konzoli chtějí dvacet tisíc – vtipálci!

Co říct ke stavebnici Atari VCS od Lega? Je to nádherný výstavní artefakt, i když docela drahý artefakt. Není to tak komplikovaná a ani rafinovaná stavebnice jako Nintento NES, jehož kouzlo je v pohyblivém levelu se Super Mariem, tohle je jednodušší, ale taky podstatně bytelnější konstrukce. 

Stavba je jednoduchá, přehledná, v mnoha směrech velmi tradiční a nedočkáte se mnoha překvapivých či komplikovaných metod (například ve srovnání s modernějšími budovami ze série Lego City). Na druhou stranu je výsledek velice robustní a pevný, působí mnohem solidněji než původní konzole. 

Už jste si dnes postavili své Atari? LEGO Atari VCS k 50. výročí založení firmy!
i Zdroj: PCTuning.cz

V podstatě jde o podobný výstavní artefakt jako, je legobota Lego Adidas Originals Superstar anebo legopsací stroj Lego Ideas Psací stroj, nenahrazuje ani emulátor, ani originální konzoli. Je to model pro fanoušky, model vytvořený s velkým respektem k originálu a nepochybně s velkou láskou – jen ta cena je vyšší, než bych čekal.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama