Už jste si dnes postavili své Atari? LEGO Atari VCS k 50. výročí založení firmy!
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Už jste si dnes postavili své Atari? LEGO Atari VCS k 50. výročí založení firmy!

Už jste si dnes postavili své Atari? LEGO Atari VCS k 50. výročí založení firmy!

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 9. 2022 14:30 7

Seznam kapitol

1. Atari: synonymum zábavy 2. Šílený software pro šílený hardware 3. VCS se představuje 4. Hra v krabičce 5. Základ konzole
6. Překvapení uvnitř 7. Pod krytem bývá tma 8. Ovládání 9. Páčka pro radost! 10. Je to hračka

Stavebnice Atari VCS je úchvatná a zároveň extrémní. Je to brilantní replika ve velikosti 1:1, o níž nepochybuji, že vyvolá bouři komentářů od „je v tom víc plastu než v originálu“, „je to dražší než originál“ a „k čemu to vlastně je?“ Je to parádní artefakt pro lidi, kteří milují Atari, k tomu to je!

Reklama

Model Lego Atari 2600 (VCS, CX2600) vznikl jako pocta k padesáti letům založení videoherní firmy Atari. Atari je v Americe velká věc, vznikla jako firma vyrábějící coin-op automaty. Mimo legendárního Pongu u nich v 70. letech vznikaly všechny výjimečné hry a pro Atari na videohře Breakout ostatně dělali i Wozniak a Jobs předtím, než založili Apple.

U nás je Atari také známé, hlavně díky populárním domácím počítačům Atari 800XL (1983) a jeho modernější a levnější „šedé“ iteraci Atari 65XE a 130XE (1985). Tyhle počítače se u nás staly legendou a doprovázely celé generace hráčů až do poloviny 90. let, pro mnohé šlo o první startovací počítač, i když konstrukčně vycházely z pozdních 70. let.

Na Západě bylo Atari hlavně synonymem zábavy – jejich automaty a herní konzole, které z nich udělaly legendu, se staly problémem ve chvíli, kdy Jack Tramiel rozhodl prorazit s Atari jako s levnou domácí alternativou k PC. Jejich Atari ST (1985) bylo oblíbeným pracovním strojem, hodně jelo v NSR díky přijatelným cenám, ale už se neprosadilo jako herní stroj (tam ho předběhla Amiga) a životnost coby stroje pro vážnou práci byla kvůli padajícím cenám PC také omezená. Přesto těmto strojům nelze upřít velký význam v oblasti rozvoje digitální hudby (díky zabudovanému rozhraní MIDI) a také domácího a maloobjemového DTP (díky cenově dostupným laserovým tiskárnám).

Nakonec přišel neodvratný pád, který byl zaviněn mnoha faktory. Byly jednak objektivní, dané postupným vítězstvím Wintelu na všech frontách, nemožnosti prosadit se na dramaticky se rozvíjejícím se trhu a velmi kompetitivním s konzolemi, ale také na osobní animozitě, kterou k Jacku Tramielovi cítila většina prodejců ve velkých obchodních řetězcích. Tramiel byl opakovaně jmenován jako jeden ze „šéfů z pekel“.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama