Vánoční průvodce herními notebooky v roce 2022
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Vánoční průvodce herními notebooky v roce 2022

Vánoční průvodce herními notebooky v roce 2022 | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

13. 12. 2022 03:00 8

Seznam kapitol

1. Jak vybírat herní notebook? 2. Technologie pro větší výkon a efektivitu 3. Herní notebooky do 20 tisíc 4. Herní notebooky do 30 tisíc
5. Herní notebooky do 40 tisíc 6. Herní notebooky do 50 tisíc 7. Herní notebooky nad 50 tisíc 8. Závěr

Herní notebook má spoustu nevýhod. Hůř se chladí, je těžší než nějaký laptop pro byznysmeny, s možnostmi upgradu a chlazení to také nebývá ideální… Proti tomu stojí ale nezpochybnitelná výhoda: můžete si své gamesy vzít kamkoli s sebou.

Reklama

Technologie používané v grafických kartách GeForce

Laik by řekl, že stačí mít v notebooku dedikovaný grafický akcelerátor s dostatečným výkonem a problém hardwaru je vyřešen. Brutální síla vyvěrající z procesoru a grafiky ženoucí se skrz všechna rozhraní na displej s vysokou překreslovací frekvencí je sice ideálním řešením, ale existují i technologie, které cestu hry z disku na obrazovku umí zrychlit či ušetřit energii k celému procesu potřebnou.

NVIDIA DLSS

Deep Learning Super Sampling je technologií grafických karet GeForce umožňující zvýšit rozlišení výstupu při nižším výkonu. Detailnějším vysvětlením se v tomto článku zabývat nebudeme, ale pro představu si funkci DLSS lze představit tak, že místo renderování obrázku v plném rozlišení umí karta vykreslit obrázek s nižším počtem vzorků a v reálném čase ho i na základě předchozích snímků dopočítat na rozlišení vyšší.

Efekt využití samozřejmě záleží i na používané zobrazovací jednotce. Chcete-li hrát na FullHD, DLSS sám nepomůže tolik, jako když si notebook připojíte ke 4K monitoru nebo televizi. Přesto je fajn mít trošku technologický náskok a grafice ulehčit.

NVIDIA Reflex

Zajímá-li vás kompetitivní hraní, mohli byste využít i technologii Reflex. Každý hráč online her ví, co je to latence, nedej bože lag. Ale co když je možné snížit latenci nejen na připojení, ale i v samotném počítači? Přesně to dělá Reflex.

NVIDIA uvádí, že v podporovaných hrách se podařilo snížit latenci např. z 58 ms až na 12 ms. Před výběrem se však podívejte, zda je ve hrách, o něž se zajímáte, tato technologie implementována. Call of Duty Warzone, Fortnite nebo Overwatch v seznamu jsou, ale populární PUBG nikoli.

Škoda jen, že na herní karty RTX 40xx určené pro notebooky si zatím musíme počkat.

Max-Q = CPU Optimizer + Battery Boost 2.0 + škálování jader

Už v úvodu jsme zmínili, jak je důležité u herního notebooku řešit chlazení, odvod tepla a spotřebu energie v zátěži. Max-Q je brand pro systém uspořádání hardwaru uvnitř šasi za účelem optimalizace spotřeby, respektive odpadního tepla.

Spousta her dokáže třeba vytížit grafickou kartu na 100 %, zatímco od procesoru stačí třetina jeho maximálního výkonu. V tu chvíli může přijít CPU Optimizer, který zná profily jednotlivých her, a může si říct: „Aha, teď startuje Assassin’s Creed, ten je v pohodě, ten nechce od procesoru víc než 60% výkon.“

Druhá část, Battery Boost, se pak stará o optimální alokaci zdrojů. V podstatě se notebook s kartou řady 30xx učí, jak ideálně rozložit výkon, kvalitu grafiky a výdrž tak, aby byl dojem ze hry co nejlepší ve vztahu ke spotřebě energie.

Trio uzavírá technologie škálování jader. Tu sice nevyužijete ve hrách, ale nejen ty jsou důvodem existence grafických karet. Pokud tedy pracujete s programy, jako je Blender nebo Adobe Premiere, vaše GeForce dokáže vypnout jádra, která aktuálně nepotřebuje. Opět tím šetří energii bez vlivu na rychlost zpracování.

RTX Broadcast a podpora streamingu

Pochlubíte se rádi tím, jak vám to jde se sniperkou nebo jak si umíte povodit umělou inteligenci ve hře? Baví vás streaming? GeForce na tento fenomén reagují několika technologiemi s cílem posunout vizuál o kousek výš, než dovoluje originál.

NVIDIA Broadcast využívá možností AI k odfiltrování pozadí za vaší hlavou či ruchů v pozadí – asi byste nechtěli, aby ve streamu zazněla žádost o vynesení koše (pokud se ovšem nejedná o koš psích známek získaných od vašich oponentů). NVENC zase slouží ke kódování videa, aby např. na YouTube šel výstup z grafiky jen v maximálním podporovaném framerate a rozlišení a zároveň na váš displej šel obraz v maximální kvalitě.

NVIDIA Encoder rozdělí obrazový výstup do dvou proudů: jeden jde na monitor, druhý streamujete.
i Zdroj: nvidia.com
NVIDIA Encoder rozdělí obrazový výstup do dvou proudů: jeden jde na monitor, druhý streamujete.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama