Věci, měny, kryptoměny: Do čeho vložit hodnotu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Věci, měny, kryptoměny: Do čeho vložit hodnotu?

Věci, měny, kryptoměny: Do čeho vložit hodnotu? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 5. 2021 16:00 40

Seznam kapitol

1. Máš zlato, máš problém 2. Zdaněním k blahobytu 3. Půl napůl 4. Ani slamník není jistota 5. Krypto 6. Pod kontrolu státu

Minulý týden jezdily kryptoměny jako na horské dráze. Přispěly k tomu tweety Elona Muska, které rozhoupaly cenu Bitcoinu a pobouřily některé kryptonadšence natolik, že založili kryptoměnu $STOPELON – ale také přístup Číny, která chce Bitcoin nahradit digitálním yuanem (e-RMB).

Reklama

Pokud si státy usmyslí, že proti kryptoměnám zasáhnou, prostředky na to mají. Můžou si vymyslet, že jde o boj proti terorismu. Můžou si vymyslet, že jde o boj proti praní špinavých peněz – vždyť ten, kdo nedělá nic špatného se přece státu nemusí bát, že? Takhle to říkají ti, kteří vůbec neznají historii. Anebo můžou boj proti kryptu přidat do Green Deal, protože jen sobec, co to myslí s planetou špatně, může podporovat něco tak neekologického, jako je krypto. I Elon Musk přece řekl, že Tesla přestane brát Bitcoin, protože je neekologický.

Tesla & Bitcoin pic.twitter.com/YSswJmVZhP

— Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2021

Ano, je to tak: Krypto spotřebovává energii, a to je problém. Mnohem větší problém ale vidím v tom, že stát chce vědět o každém všechno – a neustále přemýšlí, kde by komu něco vzal. I zdánlivě progresivní strany se mlsně koukají na to, co kde kdo má – a přemýšlí, jak mu něco šlohnout, tedy jak něco „regulovat zdaněním“.

Nyní jsme ve fázi, kdy státy začínají přemýšlet, jak získat i z krypta svou libru masa a jak je dostat pod kontrolu. Je otázka s čím přijdou a jak to bude vypadat, jestli se rozhodnou spíš přidat anebo to spíš potlačit – ale nemám z toho věru dobrý pocit. Poté, co se proti kryptu postavila i Čína, je podle mě téměř jisté, že se se přidá i Západ. Teď je otázka, kdy a jakým způsobem to udělá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama