Věci, měny, kryptoměny: Do čeho vložit hodnotu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Věci, měny, kryptoměny: Do čeho vložit hodnotu?

Věci, měny, kryptoměny: Do čeho vložit hodnotu? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 5. 2021 16:00 40

Seznam kapitol

1. Máš zlato, máš problém 2. Zdaněním k blahobytu 3. Půl napůl 4. Ani slamník není jistota 5. Krypto 6. Pod kontrolu státu

Minulý týden jezdily kryptoměny jako na horské dráze. Přispěly k tomu tweety Elona Muska, které rozhoupaly cenu Bitcoinu a pobouřily některé kryptonadšence natolik, že založili kryptoměnu $STOPELON – ale také přístup Číny, která chce Bitcoin nahradit digitálním yuanem (e-RMB).

Reklama

Kryptoměny vypadají jako ideální nástroj pro uložení hodnoty: V podstatě je nemáte, potřebujete jenom přístup ke své peněžence – a na ní je uložená hodnota. Naučíte se klíčová slova ke svému účtu – a můžete prchat nalehko. Pravda, státy se už naučily zabavovat i kryptoměny, ale to se jim povede jenom tehdy, když vám vlastnictví dokážou, například se jim podaří spojit konkrétní peněženku s vámi. Pokud používáte zcela anonymní systém, můžete si umístit hodnotu mimo systém. A to je důležité, protože jak nám ukázal například Blow (2001), můžete mít peníze v bance v daňovém ráji, jenomže ten má taky vládu a ta může klidně zabavit všechno, co je na účtech.

Proti kryptoměnám mohou státy taky zasáhnout, jak ukázala Indie a nově i Čína. Ta se rozhodla zasáhnout jak proti tradingu, tak i miningu kryptoměn, což způsobilo krátkodobý pád hodnoty Bitcoinu o 45 %. Věc se má tak, že proces miningu je důležitý pro funkci sítě – síť potřebujete pro ověřování transakcí. Čína oznámila, že důvodem zásahu je „bránit spekulacím“, ale je jenom otázkou času, až někdo vytáhne do boje proti kryptu kvůli energetickým nárokům.

Pokud státy zasáhnou proti kryptu, nemůžou vám obsah vaší peněženky vzít, i kdyby nakrásně zastavily celou síť: Co je ve vaší peněžence, to je ve vaší peněžence. Problém je ale v tom, že bez sítě nelze provádět a ověřovat transakce, což fakticky znamená, že kryptoměna přijde o svou intristickou hodnotu: Její hodnota je v tom, že síť ověřuje transakce, což je nutná podmínka směny.

Pokud se podaří síť napadnout a nebude možné ověřovat transakce či se ztratí možnost garantovat unikátnost tokenů, ztratí hodnotu. Pokud se ve většině bohatého světa stane obchodování s kryptoměnami nelegální a trestné, ztratí hodnotu.

Celá pointa bitcoinu je v tom, že je ho konečné množství, že jeho počet v oběhu pozvolna klesá (s tím, jak bitcoiny končí na účtech, do kterých se už nedá dostat), a tedy roste jeho vzácnost. To ale není jediné kritérium ceny, protože cena krypta je určována nabídkou a poptávkou. Pokud se ilegalizuje trh s kryptoměnami, fakticky ztrácejí smysl.

Kromě klasických metod boje proti kryptu, jako jsou pořádné flastry, pokud vám na něj přijdou, jsou možné i technické metody, jako je blokování bitcoinové sítě. Těžba bitcoinů se navíc pozná podle zvýšené spotřeby energie, takže lepší těžební operaci lze odhalit stejně jako pěstírnu marihuany: Buď podle neobvykle vysoké spotřeby neodpovídající odběrnému místu anebo podle odpadního tepla přes FLIR kameru z helikoptéry (ano, takhle se to vážně hledá).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama