Věci, měny, kryptoměny: Do čeho vložit hodnotu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Věci, měny, kryptoměny: Do čeho vložit hodnotu?

Věci, měny, kryptoměny: Do čeho vložit hodnotu? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 5. 2021 16:00 40

Seznam kapitol

1. Máš zlato, máš problém 2. Zdaněním k blahobytu 3. Půl napůl 4. Ani slamník není jistota 5. Krypto 6. Pod kontrolu státu

Minulý týden jezdily kryptoměny jako na horské dráze. Přispěly k tomu tweety Elona Muska, které rozhoupaly cenu Bitcoinu a pobouřily některé kryptonadšence natolik, že založili kryptoměnu $STOPELON – ale také přístup Číny, která chce Bitcoin nahradit digitálním yuanem (e-RMB).

Reklama

Nové zlato si vláda nevytiskne, ale novou hotovost ano. Zdálo by se, že chuť kontrolovat a manipulovat s penězi tím končí, ale chyba lávky: Státům dnes vadí už i hotovost. Důvodů je celá řada, například náklady na výrobu, údržbu atd., ale hlavní je opět kontrola: Stát nechce dovolit paralelní ekonomiku, kde mezi lidmi kolují peníze, aniž by z toho stát měl svoji libru masa. Pro stát je už to, že známým prodáváte svoje přebytky ze zahrady, v podstatě zločin.

Dnes vám tak zvaní progresivisté vykládají, že moderní blahobytný svět existuje jen díky zdanění, které je dnes v historickém měřítku rekordní. Představa, že bez armády úředníků přerozdělujících dotace nebude existovat civilizace, je ale historicky zcela neobhajitelná a směšná. Moderní svět je blahobytný ne kvůli daním, ale kvůli vzdělání, technice a mechanizaci, která dovoluje podstatně efektivnější práci.

Seberte tohle – a v tu ránu jste ve středověku. Stačí se podívat na dokument o Kongu – to má taky progresivní daně a jejich nejvyšší sazba tam dosahuje dokonce 40 %. Aby se motivovala místní zaměstnanost, firmy platí za expaty extra daně. I s tím tam je extrémní příjmová disparita a dost neuvěřitelná korupce.

Ve chvíli, kdy začnete studovat, jak fungovala ekonomika ve starověku a ve středověku, budete dost překvapeni tím, že spousta věcí, které považujeme za výdobytek doby moderní, jako například nadace anebo sociální dávky a služby zdarma, najdeme už ve starověku. Spoustu problémů, jako vyvolání inflace náhlým přílivem zlata anebo uškrcení ekonomiky zvýšením daní, najdeme už v dokumentech ze starého Říma.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama