Velký srovnávací test 2,5" klasických pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký srovnávací test 2,5" klasických pevných disků

Velký srovnávací test 2,5" klasických pevných disků | Kapitola 14

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

2. 4. 2013 03:00 31

Seznam kapitol

1. Seagate končí s 7200ot./min notebookovými disky 2. Seagate Momentus 3. Western Digital Black 4. Western Digital Blue 5. Western Digital Green 6. Western Digital VelociRaptor 7. Crucial M4 128 GB
8. Testovací metodika a sestava 9. AS SSD Benchmark 10. PCMark Vantage 11. PCMark 7 12. FC Test, h2benchw, HD Tune 13. Teploty, hluk, vibrace a spotřeba 14. Vyhodnocení a závěr

Ceny pevných disků do notebooků během posledních měsíců plynule klesají a 1TB modely dnes běžně koupíte za necelé dva tisíce. V testu jsme změřili výkon čtveřice 5400-7200ot./min disků od společností Seagate a Western Digital a srovnali jej s nejrychlejším diskem WD VelociRaptor a především SSD Crucial M4.

Reklama

Celkový výkon

Velký srovnávací test 2,5" klasických pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud srovnáme disky podle celkového výkonu, je z testované čtveřice nejvýkonnější model Western Digital Black. Zvítězil díky vyšší rychlosti otáčení ploten 7200 ot./min, kvůli pouze 375GB plotnám však jeho náskok na zbylé tři modely není nijak vysoký. Pohybuje se jen okolo patnácti procent nad druhým diskem Western Digital Blue. Zbylé disky dopadly díky identickým parametrům (5400 ot./min, 500GB plotny) shodně, rozdíl mezi jednotlivými modely je do deseti procent.

Ve srovnání s nejrychlejším diskem klasické konstrukce WD VelociRaptor mají moderní notebookové disky přibližně poloviční výkon. Násobně rychlejší jsou naopak flashové pevné disky SSD, testovaný model Crucial M4 nahnal náskok především díky testům AS SSD Benchmark a PCMark Vantage.

Ceny disků

Velký srovnávací test 2,5" klasických pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena za jednotku kapacity

Pokud u testovaných disků srovnáme poměr ceny za jednotku kapacity, vychází nejlépe disk Seagate Momentus. Cena za gigabyte u něj činí 1,8 Kč. Do 2,0 Kč/GB se vešel ještě disk Western Digital Blue, u zbylých modelů Black a Green už zaplatíte přes dvě koruny za gigabyte. Pro srovnání u disku WD VelociRaptor se cena za GB kapacity pohybuje okolo 5 Kč a u rychlého SSD zaplatíte za gigabyte místa přibližně dvacetikorunu.

Poměr cena/výkon

Poměr cena/výkon dopadl tentokrát velmi vyrovnaně a s výjimkou disku Western Digital Green dopadly všechny disky takřka identicky a jedno procento výkonu vás vyjde přibližně na 35 Kč. Jinými slovy se tak vyplatí všechny tři disky a je jen na vás, zda raději ušetříte a koupíte nejlevnější Seagate Momentus 1 TB za 1800 Kč, anebo raději dáte ty podobné peníze za sice menší, ale o něco rychlejší disk Western Digital Black 750 GB (případně WD Blue 1 TB). Ani s jedním diskem neuděláte chybu, s menší ztrátou v testu pouze skončil disk Western Digital řady Green.

Při srovnání s disky WD VelociRaptor a SSD je zajímavé zjištění, že i po započítaní vlivu kapacity se rychlá SSD vlivem klesající ceny již dostala téměř na úroveň klasických disků. Hledáte-li tak rychlý disk a nevyžadujete vysokou kapacitu, je 120-256GB SSD v zásadě jasnou volbou.

Vyhodnocení

Ceny pevných disků pomalu klesají a za dva tisíce dnes můžete pořídit disky s kapacitou okolo 1 TB. V dnešním testu jsme změřili výkon několika z nich a výsledky jsou velmi vyrovnané. Pomineme-li poněkud netradiční disk Western Digital Green, který už vzhledem ke své šířce není primárně určený do notebooků, je v zásadě jedno, který z testovaných modelů koupíte. Preferujete-li nízkou cenu a vyšší kapacitu, je nejlepší volbou 1TB Seagate Momentus (dříve Samsung SpinPoint M8), pokud byste raději 7200ot./min disk, kupte Western Digital Black 750 GB, a pokud chcete zlatou střední cestu, je optimální volbou disk Western Digital Blue.

Test dále ukázal, že díky klesající ceně se rychlá SSD v poměru cena/výkon při započítaném vlivu kapacity pomalu dostávají na úroveň běžných disků. Pokud tedy na ukládání větších objemů dat používáte například externí disk a nevadí vám kapacita jen okolo 128-256 GB, rozhodně o koupi SSD doporučuji zauvažovat. Je sice stále o něco dražší než disky klasické konstrukce, testovaný 128GB Crucial M4 vás vyjde na necelé tři tisíce, zrychlení notebooku je však z vlastní zkušenosti obrovské.

Poděkování

Za zapůjčení testovaných disků děkujeme obchodům Alfa.cz a Alza.cz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama