Velký srovnávací test pevných disků klasické konstrukce
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký srovnávací test pevných disků klasické konstrukce

Velký srovnávací test pevných disků klasické konstrukce | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

14. 9. 2009 03:00 43

Seznam kapitol

1. Vysoká kapacita a nízká cena 2. Disky Samsung 3. Disky Seagate 4. Disky Western Digital 5. Intel SSD X25-M 34 nm 6. Metodika, zpracování, testovací sestava
7. h2benchw 8. PCMark 05 9. PCMark Vantage 10. FC Test 11. Praktické zkušenosti s disky 12. Zhodnocení a závěr

Vývoj rychlých pevných disků klasické konstrukce se jakoby zastavil. Sice se pomalu zvyšuje jejich kapacita a stále klesá cena, nicméně rychlost se téměř nemění. Alespoň tak to vypadá na první pohled. Před rokem náš velký srovnávací test pevných disků vyhrál Caviar Black od Western Digital. Bude tomu tak i letos?

Reklama

Celkové skóre

Velký srovnávací test pevných disků klasické konstrukce
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozdíly mezi jednotlivými disky jsou po sečtení velmi malé a naplnily se mé původní obavy. Disk WD Caviar Black, který byl na špičce v testu před rokem je stále druhým nejrychlejším pevným diskem v testu, mírně jej překonal pouze Samsung SpinPoint F3, avšak velmi minimálně. Jedinou výraznou změnou proti testu před rokem je výkon úsporných disků, který téměř dorovnal rychlejší modely s 7200 ot./min. Výrazněji pomalejší je pouze Samsung EcoGreen F2, který má zase po WD Caviar Green nejlepší spotřebu ze všech testovaných.

Ceny disků

Velký srovnávací test pevných disků klasické konstrukce
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena za 1 GB

Velký srovnávací test pevných disků klasické konstrukce
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud hledáte pouze co nejlevnější skladiště, jsou dnešní 1TB disky ideální volbou. S jejich nízkou cenou vás GB dat vyjde většinou pod dvě koruny.

Poměr cena/výkon

Velký srovnávací test pevných disků klasické konstrukce
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafy poměrů cena/výkon jsou až na pár výjimek všechny téměř stejné, což je také velký rozdíl proti situaci před rokem. Podle poměru cena/výkon neuděláte chybu s žádným pevným diskem. Nicméně s mírným náskokem dopadly nejlépe starý Samsung SpinPoint F1 se slušným výkonem a cenou 1850 Kč, o něco výkonnější Barracuda 7200.12 za 1900 korun s daní a úposrná Barracuda LP, která překvapila svým výkonem a prodává se za přijatelnou cenu 1800 korun s daní.

Vyhodnocení

Velký srovnávací test pevných disků klasické konstrukce
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud dnes vybíráte svůj nový pevný disk, nejspíš jste stejně jako já vcelku nerozhodní. Obvyklý výběr pomocí poměru cena/výkon moc nefunguje, protože pevné téměř všechny pevné disky nabízí velmi podobný výkon za téměř stejné ceny. Takže podle čeho vybírat? Osobně vítězi v poměru cena/výkon byly s malými náskoky disky Sasmung SpinPoint F1, Seagate Barracuda 7200.12 a Barracuda LP.

Disk Samsung SpinPoint F1 bych z výběru vyřadil jako první, protože používá starší 330GB plotny a bude mít proto o něco vyšší spotřebu a tím i teploty. Zbývají dva Seagaty, u kterých už záleží na tom, co potřebujete. Pokud hledáte systémový pevný disk, zvolil bych rychlejší Barracudu 7200.12, pokud naopak pouze úložiště dat, sáhnul bych po levnější Barracudě LP s 5900 otáčkami za minutu, která mne velmi mile překvapila.

Naopak ze Samsungu SpinPoint F3, do kterého jsem ze začátku vkládal velké naděje, jsem až tak nadšený nebyl. V žádném případě to není špatný disk, po stránce výkonu jde o nejrychlejší testovaný model (s výjimkou VelociRaptoru a SSD samozřejmě), jeho cena je však 2100 korun včetně DPH, takže nabízí o něco horší poměr cena/výkon. Pokud jste však ochotni si ty dvě stovky připlatit, chybu s ním rozhodně neuděláte.

Shrnutí

Vývoj pevných disků jde v poslední době jiným směrem, než jsme byli dříve zvyklí. Výrobci se přestali hnát za rychlostí a zaměřili se na nízkou cenu, úsporný provoz a co možná nejvyšší kapacitu. Díky tomu si dnes můžete koupit pevný disk s kapacitu 1 TB za 1800 korun včetně DPH a běžně se prodávají 2TB kusy. Zvyšuje se také kvalita a rychlost úporných pevných disků. Velmi příjemně jsem byl například překvapen 5900ot./min diskem Seagate Barracuda LP, který se svým výkonem vyrovnal 7200ot./min modelům.

Naopak růst rychlosti 7200ot./min se téměř zastavil. Vítěz loňského testu Western Digital Caviar Black byl sice překonán, nicméně Samsung SpinPoint F3 s 500GB plotnami byl rychlejší v průměru o tři procenta, což je myslím poměrně zanedbatelné. Je zkrátka vidět, že výrobci už pochopili, že v tomto ohledu nemohou SSD konkurovat a zaměřují se proto na vysokou kapacitu a nízkou cenu, což je největší slabina SSD. Stále reálněji proto cítím dobu, kdy bude běžné mít rychlé SSD na operační systém s programy a na velkém úsporném disku klasické konstrukce uloženou zásobu hudby a filmů. Po dnešním testu jsem si opět o kousek více jist, že tato doba může být blíže, než si možná myslíme.

Poděkování

Za zapůjčení disků děkujeme společnostem czc.cz a alza.cz.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama