Velký test: 7× SSD i s novým AMD Radeon R7 SSD 240 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký test: 7× SSD i s novým AMD Radeon R7 SSD 240 GB

Velký test: 7× SSD i s novým AMD Radeon R7 SSD 240 GB | Kapitola 9

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

21. 10. 2014 03:00 71

Seznam kapitol

1. Převlečené a vylepšené OCZ ARC 100 2. AMD Radeon R7 SSD – představení 3. Testovací metodika a sestava 4. ADATA SP600, 256 GB; Intel 530, 240 GB 5. Kingston HyperX 3K, 240 GB; OCZ ARC 100, 240 GB 6. Samsung 840 EVO, 250 GB; 840 PRO, 256 GB
7. Výsledky testů SSD Radeon 8. Srovnání: Malé soubory I. (nejdůležitější) 9. Srovnání: Malé soubory II. (důležité) 10. Srovnání: Sekvenční rychlost, IOPS, přístupová doba 11. Srovnání: Bodové hodnocení 12. Vyhodnocení a závěr

AMD pod značkou Radeon nenabízí už jen grafické karty. Již nějakou dobu pod touto značkou můžete vidět i operační paměti a nově také SSD. AMD se snaží nabídnout zákazníkům kompletní platformu. Jak tato novinka dopadla ve srovnání sedmi populárními SSD s obdobnou kapacitou, se podíváme v dnešním testu.

Reklama

Práce v systému znamená čtení a zápis malých bloků dat. Jsou zde proto dvě kapitoly, které se na tento typ práce se soubory zaměřují. Je tedy opět nutné podotknout, že maximální přenosové rychlosti v MB/s na krabičkách a stránkách výrobců nejsou důležité. Důležitější je dívat se na hodnoty IOPS, které ne všichni výrobci zveřejňují. A když ano, tak jsou to s nesmyslným požadavkem 32 zápisů/čtení najednou.

Testy malých souborů s frontou dat

Velký test: 7× SSD i s novým AMD Radeon R7 SSD 240 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Velký test: 7× SSD i s novým AMD Radeon R7 SSD 240 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Při zapojení fronty dat se Radeon R7 SSD mírně posune kupředu, ale jen před SSD od ADATA, které na takovou zátěž není stavěné.

Důležitost testu fronty QD4 při čtení 4kB souborů: Jak jsem již uvedl, čtení je důležitější než zápis. Pokud nějaký program nainstalujeme, tedy zapíšeme, jeho data následně už jen čteme. Kvůli multitaskingu se také může stát, že více programů chce v jednu chvíli přistupovat k datům na disku. Vedle čtení malých souborů bylo vícenásobné čtení malých souborů skutečnou brzdou plynulosti práce na počítači.

Důležitost testu fronty QD4 při zápisu 4kB souborů: Opět se budu opakovat a zápis je podřadný. Využijete jej především při opravdu vysoké zátěži s mnoha otevřenými panely v prohlížeči a dalšími programy, pokud máte nastavený temp na SSD. Ale tady si musíte dávat pozor na životnost disku. Stále se objevují případy, kdy SSD najednou vypoví službu. Třeba poměrně nový Samsung 840 EVO měl problém přistupovat k déle zapsaným datům. Problém byl vyřešen díky novému firmwaru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama