Velký test SSD disků - výsledky a srovnávací grafy střední třídy
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký test SSD disků - výsledky a srovnávací grafy střední třídy

Velký test SSD disků - výsledky a srovnávací grafy střední třídy | Kapitola 8

Jan Černý

Jan Černý

8. 11. 2010 03:00 32

Seznam kapitol

1. Testovací metodika 2. Testy propustnosti (AS SSD, ATTO, HD Tune) 3. Sekvenční testy (AS SSD, HD Tach, HD Tune) 4. Počet operací za sekundu (AS SSD, HD Tune)
5. Přístupová doba (AS SSD, HD Tune) 6. Bodové hodnocení (PCMark Vantage, AS SSD) 7. Spotřeba a cena za 1 GB 8. Definitivní konec a nákupní poradna

Zatímco v minulých dílech jste si mohli přečíst pouze podrobné informace o jednotlivých discích a podívat se na výsledky dílčích testů, dnes si vše prohlédneme v grafech. V úplném závěru srozumitelně poradíme s výběrem správného disku. Mysleli jsme i na majitele počítačů Apple a také jsme zařadili odkazy na recenze řadičů SandForce.

Reklama

Pokud čtete recenze od konce, anebo přeskakujete veškeré texty a čtete od konce, nabízím trojici generalizujících grafů a kompletní tabulku se všemi naměřenými výsledky. V grafech jsou zaznamenána i ocenění (zlato, stříbro i bronz) pro jednotlivé účastníky testu.

Přehled jednotlivých dílů našeho seriálu o SSD discích:

V prvním grafu si můžete prohlédnout pořadí, které je uspořádáno podle dosaženého počtu bodů přepočítaných podle významnosti. Jmenovitě: 25 % (AS SSD Benchmark), 30 % (HD Tune Pro), 7 % (HD Tach RW), 5 % (PCMark Vantage x64), 15 % (ATTO Disk Benchmark) a 18 % (spotřeba).

Velký test SSD disků - výsledky a srovnávací grafy střední třídy
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky tomu, že Intel X25-M kraluje ve třech nejdůležitějších kategoriích ze čtyř, se stal vítězem celého testu. Jedná se o nízkou spotřebu, rychlé náhodné čtení a zápis 4KB bloků dat, ale také sekvenční čtení. Jedinou slabinou je pomalejší sekvenční zápis (na úrovni 7 200 ot./min disků), který však dohání nízkou přístupovou dobou. Díky vynikajícím výsledkům a kvalitní softwarové podpoře si zcela jistě najde místo v nejednom notebooku nebo počítačové sestavě. Mnozí z vás se zcela jistě budou ptát, proč nezískal ocenění Corsair Extreme anebo OCZ Vertex Turbo. Odpověď je zcela prostá. V obou případech se jedná o velmi drahé modely. Navíc celá značka Corsair nemá žádnou technickou podporu a OCZ Vertex Turbo se přestal prodávat. VelociRaptor, byť skončil na posledním místě, nabízí oproti SSD velký, relativně levný a vlastně i rychlý úložný prostor. Ony totiž čísla a grafy nejsou vše, mnoho bodů ubrala VelociRaptorovi vysoká spotřeba a stonásobná přístupová doba.

Velký test SSD disků - výsledky a srovnávací grafy střední třídy
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro ty, kdo vybírají hardware pouze podle hodnocení, jsem přidal souhrnný graf testovacího programu AS SSD Benchmark. Stejně jako v ostatních grafech je i zde zahrnut OCZ RevoDrive 120 GB s dvojicí řadičů SandForce SF-1200 zapojených do RAIDu. Poměrně jednoznačně by se dal graf nazvat: „SandForce, Intel a ti druzí“. Jakoby jen Intel a SandForce hrál nejvyšší ligu, Indilinx druhou a zbytek župní přebor. Tento syntetický test na rozdíl o prvního grafu neřekne o skutečných vlastnostech disku skoro nic. Vůbec nezahrnuje sekvenční operace po celé délce povrchu, a tudíž se z těchto čísel vůbec nedozvíte, zda ten či onen disk místy nepropadá.

Velký test SSD disků - výsledky a srovnávací grafy střední třídy
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se dostáváme k nejdůležitějšímu grafu celého testu. Vyjadřuje totiž ta nejdůležitější kritéria, která rozhodují při koupi. Řeč je o tom, zda se vyplatí levně/draze investovat do velkého/malého disku. Velmi znevýhodněn je cenou 72,82 Kč za 1 GB Western Digital SiliconEdge Blue s kapacitou 256 GB. Je opravdu velká škoda, že se nám nepovedlo zajistit menší model. Z grafu je například patrné, že A-Data S596 za necelých 2 600 Kč není zase taková výhra. Zajímavou koupí může být 64GB OCZ Onyx, který se díky nízké spotřebě přímo nabízí pro použití v notebooku. Velice nevýhodná je koupě 64GB disku Kingston SSDNow V, který je postavený na rebrandovaném JMicronu JMF618. Zapomeňte také na Patriot PS-100 s řadičem Phison PS3016-S3, je to nedomyšlený omyl stejně jako JMicron JMF602, který stále zabírá sklady našich prodejců.

Velký test SSD disků - výsledky a srovnávací grafy střední třídy
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vám jsou některé údaje stále nejasné, můžete si je prohlédnout a porovnat v tabulce. Ta má rozlišení 6 315 × 2 609 pixelů a pro její sledování je velice dobrý základ 24" monitor (koupí 30" však rozhodně chybu neuděláte). Pokud nemáte rádi velké obrázky, zkuste si stáhnout tabulku ve formátu *.xlsx pro Microsoft Office 2007. Pokud je vám ve výsledcích něco nejasné, napište prosím dolů do diskuse, odpovím hned, jak to bude v mých silách.


Všem, kterým v testu chyběl disk s řadičem SandFoce se omlouváme. Rozsáhlou recenzi tří nejrozšířenějších modelů Corsair Force, OCZ Vertex 2 a OCZ Agility 2 najdete na serveru The Tech Report, popřípadě OCZ RevoDrive X2 240 GB na TweakTownu

Názor recenzenta

V současné chvíli bych spíše radil počkat na přelom roku na třetí generaci SSD Intel, Indilinx JetStream a nástup řady SandForce SF-2000. Díky novým 25nm NAND Flash pamětem budou k dispozici mnohem levnější a výkonnější modely. Na druhu stranu, současná druhá generace je více než dostatečně výkonná a také spolehlivá. Pokud byste měli neustále čekat na to, zda přijdou nové technologie, dodnes byste ukládali data na děrované štítky nebo v lepším případě na magnetické pásky.

Má-li závěr pokračovat v obecných frázích (které opravdu nemám rád, protože jsou mnohdy opravdu, ale opravdu silně zavádějící), nabízím můj osobní žebříček řadičů (technické parametry jsem popisoval zde). Velmi důležitý pro výkon je také chod řediče disků v AHCI režimu (srovnání IDE vs. AHCI si můžete přečíst na Benchmark Reviews). Intel je i přes svoji archaičnost symbolem kvality a spolehlivosti. Špatně na tom nejsou ani disky s řadičem Indilinx a SandForce, nicméně, čas od času se setkáte s drobnou chybičkou, kterou musíte vyřešit novým firmwarem. Při výběru nového SSD disku můžete postupovat následovně:

Výkon

  1. SandForce SF-1500
  2. Intel G2
  3. SandForce SF-1200 = Indilinx Barefoot (ECO)
  4. Toshiba Daikoku 2
  5. JMicron 616
  6. Samsung
  7. JMicron 612/618 = Indilinx Amigos
  8. VelicoRaptor

Spotřeba

  1. Intel G2
  2. Indilinx Amigos
  3. Toshiba Daikoku 2
  4. Indilinx Barefoot Eco = SandForce

Spolehlivost a odladěnost

  1. VelociRaptor
  2. Intel
  3. Indilinx
  4. SandForce
  5. Toshiba = Samsung
  6. JMicron

Kapitolou sama pro sebe jsou majitelé počítačů Apple. Vzhledem k tomu, že Mac OS X nepodporuje příkaz trim, musíte se spolehnout na disky s kvalitní správou smazaného místa pomocí firmwaru disku (garbage collection). Do této kategorie se řadí SSD s řadiči SandForce a Indilinx. Dále je dobré provést (na vlastní nebezpečí) několik úprav (1, 2) pro zvýšení odezvy systému. K diskům, které jsou certifikovány pro Apple, se řadí některé modely společnosti OCZ, Other World Computing (OWC) a RunCore. Velmi dobře zpracované recenze najdete na Anandtechu (duel OCZ Vertex Limited Edition vs. OWC Mercury Extreme) a TweakTownu (OWC Mercury Extreme Pro). Test a úvahu o tom, zda má trim ve Snow Leopardovi smysl, najdete na Bit-techu (pozor, jde o test pomalejšího SSD od Samsungu).

SSD kompatibilní s Apple

  1. OCZ Vertex 2 (SandForce SF-1200), OWC Mercury Extreme Pro (SandForce SF-1200)
  2. OCZ Agility 2 (SandForce SF-1200)
  3. OCZ Onyx 2 (SandForce SF-1200) = value verze
  4. OCZ Vertex (Indilinx Barefoot), RunCore Pro IV (Indilinx Barefoot)
  5. OCZ Onyx (Indilinx Amigos)

Obloukem se vyhněte diskům obsahujícím řadiče Phison (PS3016-S3) nebo první generaci řadičů JMicron (JMF602B). Začínající filmaři s věčným nedostatkem financí by namísto SSD disků měli spíše uvažovat nad VelociRaptorem uloženém ve ztišujícím boxu společnosti SilentMaxx (protože jakýkoliv větší SSD disk vychází pekelně draho). Notoričtí stahovači by se zase měli inspirovat tímto ruským warezákem s 96TB diskovým polem a pořídit si NAS box a vložit do něj několik 5 400 ot./min disků o kapacitě 3 TB.


Videorozhovor s Anandem Lal Shimpim pro server Tekzilla.com na téma SSD a řadičů SandForce

Pro čtenáře, kteří vydrželi až do konce, jsem si připravil malý dárek v podobě utility Indilinx SSD Status pro diagnostiku disků s řadiči Indilinxu a balíček výsledků z HD Tachu. Tak ať vám dobře slouží!

Pohled na stupeň vítězů

Stejně jako v dílu věnovaném modelům s kapacitou do 40 GB se stal vítězem disk společnosti Intel hlavně díky nadprůměrným výsledkům ve všech ohledech a nízké spotřebě. Druhé místo obsadil OCZ Vertex Series s ověřeným řadičem Indilinx Barefoot. I když nedosahuje takového počtu operací za sekundu (iops) jako disk z dílen Intelu, je v mnoha ohledech srovnatelný a v náhodném přístupu jej dle testovacího programu HD Tune dokonce předčí. Připadá vám částka investovaná do koupě SSD disku jako házení peněz do kamen? Ano SSD disky mají stále vůči běžným pevným diskům vysokou cenu za 1 GB. Proto se nabízí alternativa v podobě VelociRaptoru VR200M společnosti Western Digital s kapacitou 600 GB. Pokud máte obavy, že je svými 10 000 ot./minutu příliš hlučný, nemějte obavu – stačí pořídit ztišující box Silentmaxx a snížit hlučnost pomocí AAM (Automatic Acoustic Management), ale o tom až někdy příště.

Zlatá hvězda PCTuning za nejvyrovnanější výsledky SSD střední třídy získává Intel X25-M 80 GB. Za nepatrně vyšší cenu než konkurence nabízí vyšší kapacitu, spolehlivost a nízkou spotřebu

Velký test SSD disků - výsledky a srovnávací grafy střední třídy
i Zdroj: PCTuning.cz

Stříbrnou hvězdu serveru PCTuning.cz získává SSD disk OCZ Vertex Series 64 GB za velmi dobrý poměr cena/výkon/kapacita/spotřeba a kvalitní technickou podporu

Velký test SSD disků - výsledky a srovnávací grafy střední třídy
i Zdroj: PCTuning.cz
Velký test SSD disků - výsledky a srovnávací grafy střední třídy
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Držitelem ocenění Bronzová hvězda PCTuningu se stává pevný disk WD VelociRaptor VR200M.  I když není rychlejší než nejpomalejší SSD, nabízí za stejnou cenu několikanásobně větší úložný prostor

Poděkování

Závěrem bych rád poděkoval internetovému obchodu Alza.cz (A-Data S592, S596; Corsair Extreme, Performance; OCZ Onyx, Vertex, Vertex Turbo; Patriot PS-100, Transcend V Series), velkoobchodu ATComputers (Pretec M2100), agentuře Cvetler & Pořízek zastupující Western Digital, agentuře DataConsult zastupující Kingston (SSDNow V, SSDNow V+), agentuře MediaCom zastupující Intel (X25-V G2), agentuře Relative PR zastupující ASUS (ASUS P6T7WS SuperComputer) a agentuře Sarota PR zastupující Transcend za zapůjčení nebo zprostředkování SSD disků a hardwaru do testu a těšíme se na další spolupráci. Za zapůjčení SAS řadičů LSI a Adaptec a disků děkuji svému kamarádovi Edmundovi Kmeťovi. Také bych rád poděkoval autorům serverů Anandtech, BenchmarkReviews, Guru3D, Hardware Canucs, Hardware Secets, Lan OC Reviews, Legionhardware Legit Reviews, PC World France a Servethome za jejich snímky disků, které jsem nemohl vyfotit, protože byly zapečetěny. V neposlední řadě také musím poděkovat Elišce Svobodové za korekturu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama