Vliv opravného patche Meltdown a Spectre na výkon CPU
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vliv opravného patche Meltdown a Spectre na výkon CPU

Vliv opravného patche Meltdown a Spectre na výkon CPU | Kapitola 10

Vít Komínek

Vít Komínek

31. 1. 2018 03:00 80

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testované procesory 3. Testovací sestava 4. Metodika testování a přetaktování 5. Luxmark, Cinebench R15, x246 benchmark, Photoshop CS6
6. Truecrypt, WinRAR, Kraken Browser Benchmark 7. Futuremark - PCMark 10, 3DMark TimeSpy 8. CS: Global Offensive, Deus EX Mankind Divided 9. Ashes of the Singularity, Rise of the Tomb Raider 10. Závěrečné shrnutí

Problém s útoky Meltdown a Spectre a s nimi spojená nedávno vydaná záplata od společnosti Microsoft mají negativní vliv na výkon procesorů. Postiženy jsou zejména procesory Intel, avšak pouze v určitých úlohách. Podíváme se, jak se záplaty podepsaly na výkonu čtveřice nedávno testovaných procesorů.

Reklama

Závěrečné shrnutí

Na závěr se podíváme na průměrné shrnutí výkonu procesorů před aktualizacemi a po nich.
Naměřené hodnoty procesoru Core I5-7400 se základní deskou ASUS Z270F Gaming byly shodné při použití nejnověji dostupného BIOSu verze 1203, jako s verzí 0906. V grafech jsou uvedeny pouze výsledky s novější verzí.

Průměrný výkon

Do dne, kdy byly procesory testovány, proběhla spousta inovací a oprav aktualizace zabezpečení proti útokům Meltdown a Spectre. Aktualizace KB4056892, jež má být řešením, nijak výrazně neovlivnila výkon procesorů pro běžné uživatele. Výsledky v multimediální benchmarcích, počítačových hrách a dokonce i šifrovacím a kryptovacím programu se nijak významně nezměnily proti těm, které byly naměřeny v prosinci.

U procesoru AMD Ryzen 3 1300X jsme se dočkali šestiprocentního navýšení skóre v PCMark 10, které bylo i po více testováních obdobné, stejně tak u procesoru AMD A12-9800 jsem naměřil v PCMark 10 o 2 % lepší výsledek a o 10 % nižší čas v Kraken Browser Benchmarku. Na nižším času v Kraken Browser se nejspíš podepsal novější Chrome a možná i novější BIOS, kterému bych přičítal i další zlepšení.

Procesory Intel jak i3-8100, tak i i5-7400 byly aktualizacemi postiženy pouze v benchmarku Luxmark na OpenCL, a to o téměř 30 %, ve zbylých testech pak výsledky zůstaly téměř shodné.

Dle průměru z výsledků veškerých provedených testů neměla jak aktualizace KB4056892, tak ani ostatní aktualizace od Win 10 Build 15063 až po Win 10 Build 16299 na testy používané v metodice až na nešťastný Luxmark téměř žádný vliv. Rozdíly se většinou pohybují někde na úrovni jednotek procent.

Pro nás je tedy důležité, že problém s útoky Meltdown Spectre a jeho dosavadní řešení nijak zvlášť neovlivňuje výkon procesorů v aplikacích a hrách, které běžně používáme. Neznamená to ale také, že nemůžete narazit na aplikace, kde bude propad výkonu znát.

Pokud ještě nedojde s opravami oprav k dalšímu poklesu výkoNu, budu v dalších recenzích pokračovat s dosud naměřenými výsledky s jednou výjimkou – vzhledem k výraznému dopadu aktualizací na výkon procesorů Intel v benchmarku Luxmark budeme muset sledovat, jaký vliv na výkon budou mít další záplaty a podle toho se pak zařídit. V zásadě jsou dvě možnosti – vyřadit z grafů dříve testované procesory, anebo naopak Luxmark nezapočítávat do průměrného výkonu.

Na závěr ještě znovu zdůrazním, že problémy s útoky Meltdown a Spectre stále nejsou dořešené. Intel v současnosti nedoporučuje do základních desek flashovat nejnovější verze BIOSu s aktualizací mikrokódu, dokud nebude problém zcela vyřešen.

Téma útoků Meltdown a Spectre je každopádně pořád otevřené a nemáme definitivní řešení. Nezbývá tedy nic jiného než čekat a sledovat další vývoj.

Na závěr bych chtěl poděkovat společnosti Alza.cz a.s. dále českému zastoupení ADATA Technology, beQuiet! a ASUS za poskytnutí hardware pro tuto recenzi.

Vliv opravného patche Meltdown a Spectre na výkon CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama