Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vodní chlazení část první - výběr čerpadla

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla

Michal Částka

Michal Částka

1. 10. 2008 07:00 76

Seznam kapitol

1. Úvod do vodního světa 2. Typy čerpadel - průtokové nebo ponorné? 3. Charakteristiky čerpadel - výkon, výtlak, průtok 4. Konkrétní pohled - Laing DDC a jeho variace
5. Druhý kandidát na výběr - Laing D5 Vario 6. Plyn až na podlahu! 7. Tichý chod má přednost 8. Dnešní závěr

Máte strach z vodního chlazení? Myslíte si, že jsou s tím spojené velké problémy? Opak je pravdou. Chce to jenom dostatek informací, které Vám poskytneme v několika dílech o tomto alternativním systému pro osobní počítače. Na základě praktických zkušeností, Vám dnes objasníme, jak a podle čeho vybírat čerpadla.

Reklama
Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

Už několik měsíců přemýšlím, jestli by nebyl dobrý nápad napsat pár dílů s tématikou o vodním chlazení. Na celém českém internetu není moc webů, které se touhle problematikou zabývají, až na několik málo testů na PCT nebo jednoho skvělého článku o konstrukci vodních bloků. Česká diskuzní fóra praskají ve švech, neustále se opakujícími dotazy na ty stejné věci. Jaké použít čerpadlo, kterou expanzní nádobu, co za vodní bloky, jak zapojit okruh atd. Je vidět, že i přes velké úsilí moderátorů fór, kteří se snaží psát přehledný a podrobný FAQ, tak evidentně nestačí a lidé vtom mají pořád velký zmatek. Na základě svých zkušeností se Vám budu snažit popsat problémy, typy, triky a různé fígle v několika obsáhlých a hodně detailních dílech. Pojďme na to.

Co Vás bude čekat

Všechny díly (nebo-li příručky), které zde sepíši rozdělím do několika kapitol. V každé kapitole bude detailně (na úrovni mých sil) popsaná problematika a rozvedena co nejvíce. Doufám, že Vám tyhle jednotlivé části pomůžou se sestavením ďábelského vodního chlazení podle Vašich představ. 

Díl první - výběr čerpadla (teoretický pohled)

V dnešním díle Vám ukážeme různé druhy čerpadel v obecném měřítku. Předvedeme chování čerpadla v zatíženém vodním okruhu a bude se jednat o obecné povídání (úvahu). 

Díl druhý - reálný test čerpadel

V druhém díle se budou konat skutečné testy těch nejprodávanějších čerpadel, která znáte. Např. Laing D5, DDC-1,2/3.2(+ test různých topů),HPPS,1048 atd... Ukážeme Vám, jak se taková čerpadla dají profesionálně testovat.

Díl třetí - analýza expanzních nádob

Tento díl bude možná zajímavější, než se na první pohled zdá. Zavzdušněné vodních okruhy a různé turbulence v expanzních nádobách jsou časté problémy vysokých teplot vody a my Vám ukážeme pomocí grafických analýz, jakou expanzní nádobu koupit popř. jak ji upravit, aby jste dosáhli požadovaných výsledků.

Díl čtvrtý - správný výběr vodních bloků v okruhu

Vyladit vodní okruh tak, abyste neměli zbytečně velký průtok nebo naopak malý, není vůbec snadné. Koupit silné čerpadlo umí každý, ale nastavit správný průtok v okruhu už není tak snadné bez elektronické regulace. Ukážeme Vám různé úskalí vodních bloků a problémy, které jsou s nimi spojené.

Díl pátý - teoretický limit chlazení

Spoustu konstruktérů vodních bloků zajímala otázka: "Kam směřuje vývoj vodních bloků?". Jak moc můžu svůj vodní blok ještě vylepšit? Má to vůbec smysl? Na tyhle otázky Vám odpovíme a zkusíme najít i tyhle limity (theoretical limits of cooling).

Díl šestý - cokoliv co mě nenapadlo aneb pokračování nechávám otevřené

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama