Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vodní chlazení část první - výběr čerpadla

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla | Kapitola 4

Michal Částka

Michal Částka

1. 10. 2008 07:00 76

Seznam kapitol

1. Úvod do vodního světa 2. Typy čerpadel - průtokové nebo ponorné? 3. Charakteristiky čerpadel - výkon, výtlak, průtok 4. Konkrétní pohled - Laing DDC a jeho variace
5. Druhý kandidát na výběr - Laing D5 Vario 6. Plyn až na podlahu! 7. Tichý chod má přednost 8. Dnešní závěr

Máte strach z vodního chlazení? Myslíte si, že jsou s tím spojené velké problémy? Opak je pravdou. Chce to jenom dostatek informací, které Vám poskytneme v několika dílech o tomto alternativním systému pro osobní počítače. Na základě praktických zkušeností, Vám dnes objasníme, jak a podle čeho vybírat čerpadla.

Reklama
Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

Laing DDC se stal v posledních letech velkým hitem a možná i revolucí. Tyhle malé kompakty svojí konstrukcí představují výkonovou špičku na trhu a málo, který výrobek jim dokáže v poměru výkon/(hlučnost,cena,rozměry) slušně konkurovat. Laing DDC je sférické čerpadlo s elektronicky komutovaným motorem, kde jeho předpokládaná životnost při napájení 12V přesahuje 50.000 provozních hodin, což je díky jednomu keramickému ložisku na kterém běhá samotný bubínek několika násobně vyšší životnost, než u klasických čerpadel typu Eheim 1048/HPPS.

Většina čerpadel typu Eheim nemá ráda, když je teplota kapaliny vyšší než 35

°

C. Nad tuhle hranici začínají čerpadla vydávat divné zvuky. Je to tím, že začíná povolovat(měknout) plastová vrtulka a při vyšších otáčkách se s vyšší teplotou ohýbá daleko snadněji. Laing DDC nebo D5 s tímto problém nemají a kapalina může být bez problému i 60

º

C, jak uvádí výrobce.

Základní verze Laing DDC

V dnešní době se vyrábí tolik verzí Laingů DDC, že by se někomu mohla zamotat hlava. Samozřejmě se do hry vložily další firmy a originální výrobky Laingů DDC upravují a dávají tomu své označení. To vede ještě k větším zmatkům.

Výrobce dělí své výrobky na dva základní typy. Ty se od sebe liší v základních parametrech pouze maximálním příkonem >> rozdílné otáčky rotoru. První, méně výkonná, je verze s příkonem 11W a otáčkami rotoru cca 3890 ot./min. Druhá výkonnější verze je s příkonem 18W a cca 4610 ot./min. 

Označení základních verzí

  • Laing DDC-1, DDC-01s, DDC-3.1(MCP350), DDC - 11W příkon.

  • Laing DDC-2, DDC-2TMPM, DDC plus(+), DDC-3.2VCTP(MCP355) - 18W příkon

Tohle je základní rozdělení, kterého si můžete při výběru všimnout. Ovšem není to vše. Čerpadla prošla za několik let svým vývojem a značně se liší svou revizí. Pojďme na to.

Revize Laingů DDC

11W verze

DDC-1 - Jedna z prvních verzí byla s černým rotačním bubínkem a jeho vstupní otvor byl stejných 12mm jako u verze DDC-2. Elektronika nesla označení E.4 a na první pohled se vůbec nelišila od verze S.2. Tato pumpa neměla žádné problémy s přehříváním, protože měla celkově nižší příkon. Tento typ nešel, tak jako verze S.2 jednoduše předělat na výkonnější model.

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

S každým typem uvedu několik charakteristik, které ukazují tzv. "sílu" čerpadla při zatížení. V okruhu jsou v sérii zapojeny tyto komponenty: D-Tek Fuzion V2 - stock, MCW60 , MCW30, 2x MCR320-QP 3/8 v serii. Pro všechny čerpadla bude dnes použit tento stejný zatěžovací okruh. Také bych upozornil, že jednotka průtoku je v Gallech za minutu (GPM), takže pro Vaši lepší orientaci bych si je přepočítal na Litry za hodinu (LPH). 1 Gall = 3,7854L krát 60 = litry za hodinu (LPH).

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

DDC-3.1 - Protože se 18W verze vyvinula do jiné podoby, tak i tenhle slabší bráška se musel sjednotit. PCB téhle verze se nijak nelišilo od DDC-3.2 a neslo stejné označení v3.3. Výhoda této revize byla v možnosti předělání z 11W na 18W a tím dosahovat vyšších výkonů za méně peněz. Celá konstrukce i rotační bubínek byl úplně stejný, takže nikomu nebránilo si zadarmo přilepšit a celé čerpadlo předělat na DDC-3.2.

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

18W verze

DDC-2 - Tahle pumpa byla první standardní 18W verze. Měla červený impelér (rotační bubínek) a z převážné části se prodávala v USA, i když se do České republiky tyhle typy dostávaly běžně a možná, že se ještě prodávají. Verze DDC-2 měla PCB (základní desku s elektronikou) s označením S.2 a nebylo ji možné předělávat na slabší verzi pouhým překlenutím spojů na PCB (ukážeme si dále). Červený impelér měl vstupní otvor 12mm a celé čerpadlo představovalo tu nejvýkonnější verzi, která kdy byla vyrobena (aspoň z elektronické části). Ovšem tohle mělo jednu nevýhodu. Čerpadla se dost přehřívala. Elektronika měla uvnitř obalu i někdy přes 100

º

C a po několika měsících jste se sním mohli rozloučit, zvlášť, když ho spousta uživatelů zabalovala do molitanu. To se snažila firma Laing změnit a přišla s novou 18W verzí, která se vyrábí prakticky do dnes.
Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

DDC-3.2 - První verze se začaly prodávat v Evropě a do USA se dostaly o několik měsíců později. Verze DDC-3.2 měla modrý rotační bubínek a jeho vstupní otvor byl zmenšený na 9mm oproti 12mm u starší verze. Tohle nebyly jediné změny u bubínku. Červený rotační bubínek měl výšku 36.75mm a nový modrý 36mm. Značně se změnila verze PCB a celé elektroniky. PCB dostala označení v3.3 a byla podstatně lépe navržená. Čerpadlo bylo jednoduše demontovatelné, mohli jste přepínat mezi verzi 11W a 18W pouhým spojením/rozpojením dvou vodivých plošek. Hlavní výhoda byla, že se celé už tak nezahřívalo. Bohužel nic není zadarmo a někde se muselo ubrat. Laing sice uvádí, že čerpadlo má příkon 18W, ale skutečnost je jiná. To je příkon při nulovém zatížení, kdy čerpadlo běží téměř na prázdno. Ve skutečnosti měla verze S.2 při zatížení odběr až 23-28W  za to verze v3.3 s novým návrhem PCB papala při zatížení kolem 16-18W. Ano, s novou revizí byl snížen příkon a tím klesla i teplota a celková úmrtnost, ale i maximální výtlak a průtok (změnila se celková průtoková charakteristika).

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

Úprava z 11W verze na 18W

Úprava verze DDC 3.1 na verzi DDC 3.2 je velice jednoduchá. Stačí, když propojíte, jak je vyznačeno na obrázku, dva kontakty na PCB. Ovšem upozorňuji, že při tomto zásahu určitě ztrácíte záruku! Při zapojení na 12V se rotor začne točit cca 4600 ot./min (místo původních 3500 ot./min) a získáte plnohodnotnou 18W verzi. Ovšem tahle úprava jde udělat pouze u verze, která má PCB revize v3.3 (Na obrázku je vyznačeno modrou barvou), u S.2 nebo E.4 to nelze!

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

Červeně vyznačené kontakty se vodivě spojí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama