Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vodní chlazení část první - výběr čerpadla

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla | Kapitola 7

Michal Částka

Michal Částka

1. 10. 2008 07:00 76

Seznam kapitol

1. Úvod do vodního světa 2. Typy čerpadel - průtokové nebo ponorné? 3. Charakteristiky čerpadel - výkon, výtlak, průtok 4. Konkrétní pohled - Laing DDC a jeho variace
5. Druhý kandidát na výběr - Laing D5 Vario 6. Plyn až na podlahu! 7. Tichý chod má přednost 8. Dnešní závěr

Máte strach z vodního chlazení? Myslíte si, že jsou s tím spojené velké problémy? Opak je pravdou. Chce to jenom dostatek informací, které Vám poskytneme v několika dílech o tomto alternativním systému pro osobní počítače. Na základě praktických zkušeností, Vám dnes objasníme, jak a podle čeho vybírat čerpadla.

Reklama

Ne opravdu každý potřebuje trhat OC rekordy a svým chlazením dosahovat těch nejnižších teplot. Tudíž může být úplně zbytečně použito v málo restriktivním okruhu silné čerpadlo. Daleko větší přednost tu má tichý chod, který je mnohem důležitější při sledování oblíbených seriálů Dr.House, než extrémně nízké teploty a vysokého OC.

Eheim HPPS Plus 12V - první derivace 1048čky

Řešení nese jméno Eheim HPPS. Tohle čerpadlo nebude lámat průtokové charakteristiky, ale za to potěší vaše uši. HPPS je ve své podstatě vylepšený a možná trošku výkonnější Eheim 1048, který se stal malou legendou mezi čerpadly. Těchto verzí se prodává poněkud více a my se podíváme na ty nejzajímavější.

Jak bych to řekl... Firma Eheim je předně zaměřená na výrobu pro akvaristickou techniku. Čerpadla značky Eheim byla velice oblíbená v pionýrských dobách vodního chlazení, protože nic dostupnějšího nebylo a tak se postupem času i tyhle poněkud nevýkonná čerpadla vyvinula pro potřeby počítačových nadšenců. Napájení z původních 230V (u 1046/48) se pomocí elektroniky přizpůsobilo na 12V a spolu s integrovaným molex konektorem se tohle čerpadlo stalo velmi praktickým pro použití v počítači.

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

Charakteristika Eheimu 1048 je velice podobná HPPS. Až na to, že HPPS má o něco málo větší maximální průtok. Čerpadlo HPPS se hodí do málo restriktivních okruhů, kde nad 1048čkou má náskok několik procent.

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

Chyba u Eheimu 1048 se špatnou kvalitou rotující části (vrtulky) opravila a vzniklo tohle. Relativně drahé, slušně výkonné čerpadlo s výtlakem kolem 2m a vysokým maximálním teoretickým průtokem. Díky přizpůsobení a elektronice bylo možné zvýšit maximální výkon.

Laing D5 Vario - topy

Innovatek HPPS High Power

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

Innovatek je známá firma, která vyrábí spoustu různých vodních bloků a součástí pro vodní chlazení. Její poslední vylepšená 1048čka nebo spíše HPPS nese v názvu High power - tohle čerpadlo bylo upraveno na svoje výkonové maximum, které tahle technologie nabízí (samozřejmě se zachováním relativně nízké hlučnosti). Výtlak se zvýšil na teoretické cca 3m. Zde jsou použity keramická ložiska místo "plastových", které se vyskytovaly u 1048 nebo HPPS. Vyšší výkon není způsobený použitím keramických ložisek, ale změnou časování v elektronice. No podívejte se sami, jak Vám tahle pumpa pomůže oproti HPPS při stejném vodním okruhu.

Čerpadlo je velice kvalitní, o tom není žádný pochyb. Je relativně tiché (i když je to dost diskutabilní v porovnání s 1048 nebo HPPS - oproti HPPS je rozhodně hlučnější) a úsporné oproti Laing pumpám. Ale stojí za tu investici navíc oproti obyčejnému HPPS, které je možná i o něco tišší? To musí posoudit každý sám.

Aquastream XT

Jako poslední, i když se už moc nejedná o tiché čerpadlo uvedu další derivaci původního Eheimu 1046/48. Firma Aquacomputer už dlouhou řadu let vyrábí tato modifikovaná čerpadla narvaná po uši elektronikou. 

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyrábí se celkem 3 druhy těchto čerpadel a jediný rozdíl je v osazení elektronickými součástkami - vstupními/výstupními teplotními senzory, otáčkoměry, průtokoměry, programovatelné časování frekvence rotoru, kalibrace s ventilátorem, změny výkonu podle zatížení atd. Nic složitějšího jsem u čerpadel neviděl.

Vodní chlazení část první - výběr čerpadla
i Zdroj: PCTuning.cz

Ukázka softwaru, pomocí kterého tohle čerpadlo můžete ovládat

Všechno tohle by bylo fajn, kdyby měla pumpa alespoň srovnatelný výtlak jako pumpy Laing DDC nebo D5. Rotor točí maximálních 6000 ot./min a musím říct, že o "ticho" se už rozhodně nejedná. Pravda, čerpadlo při těchto otáčkách dosahuje výtlaku kolem 4m a jeho příkon je pořád kolem slušných 5-8W. Tohle čerpadlo je hodně drahé a za jedno tohle koupíte dva Laing D5 (aspoň v USA).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama