vodni-chlazeni-podle-thermaltake-aquarius-iii
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vodní chlazení podle Thermaltake: Aquarius III

Vodní chlazení podle Thermaltake: Aquarius III | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

7. 5. 2004 00:00 36

Seznam kapitol

1. Thermaltake 2. Uvedení do provozu, testy a závěr

Vodní chlazení, které jsme si dnes vzali na mučidla není novinkou, přesto se jedná o řešení, které jste na našich stránkách ještě neviděli. Abychom Vám zpříjemnili čekání na velký test bloků vodního chlazení, rozhodli jsme se zrecenzovat instantní řešení firmy Thermaltake Aquarius III. Nakolik výkonný a hlavně výhodný je tento výrobek se ukáže v testu.

Reklama

Kompletní sadu jste schopni poskládat a uvést do provozu zhruba do 20-30 minut a možná i rychlejí. Základním krokem je umístění chladícího bloku na procesor. Jak už bylo zmíněno je možné sadu použít na všechny dnešní procesory.

Vodní chlazení podle Thermaltake: Aquarius III
i Zdroj: PCTuning.cz


PCI záslepka s blokem na CPU.

Na obrázku vidíte PCI záslepku s ventily a napájecím konektorem + samotný CPU blok. Umístění na Socket A je bezproblémové, majitelé Pentií budou nuceni ze svých základních desek demontovat původní plastový držák chladiče.

Vodní chlazení podle Thermaltake: Aquarius III
i Zdroj: PCTuning.cz


Chladič CPU na procesoru AMD Athlon XP 2500+ Barton.

Po namontování vodního bloku na CPU (je třeba pečlivě ověřit, jestli jsou hadičky pevně přichyceny) namontujete jen PCI záslepku. Konektor Molex 12V napojíte do volného konektoru zdroje, na blok pak přilepíte teplotní čidlo.

Následuje propojení centrální jednotky napájecím kabelem (ten je 1,5m dlouhý a stejně jako hadičky má přípojný bod v PCI záslepce). Po opětovné kontrole můžeme jít na "mokrou" fázi instalace. Plní se vodou s příměsí dodávané kapaliny - pomocí šikovné lahvičky, která je dodávána v balení.

Vodní chlazení podle Thermaltake: Aquarius III
i Zdroj: PCTuning.cz

O odvzdušnění se systém stará sám (přesněji řečeno vnitřní expanzní nádoba). Výrobce doporučuje používat směs destilované vody spolu s příměsí. Po doplnění kapaliny již můžeme přistoupit k samotnému spuštění.

Testy

Po prvním spuštění systému nám to nedalo a okamžitě jsme otočili potenciometrem rychlosti větráčku naplno. Hluk, který způsobuje použitý větráček na maximální otáčky se rovná příletu helikoptéry.

Pracovní otáčky lze nastavit od 2000ot/min až po 5500ot/min. Do 3500-4000ot/min je větráček v systému takřka neslyšitelný nad touto hranicí už slyšet je. I při nejnižších otáčkách je však slyšet tlumený vrnivý zvuk, o který "se stará" čerpadlo.

Testovali jsme s procesorem AMD Athlon XP Barton 2500+ @ 3200+ (1,75V, stejný procesor, který byl použit v nedávném testu chladičů), základní deska Epox 8RDA3+ (taktéž stejná deska) a pro porovnání jsme zařadili celoměděný chladič Gigabyte 3D Cooler 2004GT.

Měřili jsme pomocí programu MBM5, který nám zaznamenával logy a softík BurnK7 žhavil procesor.

V následujících grafech a tabulkách můžete vidět jak si Aquarius stojí a také rozdíly mezi jednotlivými chladiči.

Vodní chlazení podle Thermaltake: Aquarius III
i Zdroj: PCTuning.cz

Při minimálních otáčkách se teplota Aquariuse III vyšplhala na 52 °C. Hladina produkovaného hluku byla minimální, takřka jej neslyšíte.

S potenciometrem na maximum je dosažená teplota 48°C, což není špatným výkonem mezi vzduchovými chladiči, ale u vodního chlazení bych čekal lepší výsledky. Systém je pravděpodobně limitován nízkým průtokem (dílem díky slabému čerpadlu, dílem díky malému průměru hadiček s vnitřní prižinkou).

  Otáčky Min. Otáčky Max.
Aquarius III 52°C 48°C
Gigabyte 3D cooler 54°C 49°C
Spire WhisperRock 62°C 62°C


Závěr

Thermaltake Aquarius III je určitě zajímavým řešením chlazení vašeho PC, přesto mu k dokonalosti ještě mnoho chybí. V prvé řadě jde o to, že více energie bylo vloženo do designu než do funkčnosti. To se silně odráží na dosažených výsledcích, které jsou dobré, nikoliv však špičkové. Dnes koupíte Aquarius za více jak 7.500,- Kč bez DPH a pokud jste fandové vodního chlazení s velmi snadnou instalací a záleží vám na designu, pak Aquarius promění váš počítač ve skutečného PC "hot-roda".

Za zapůjčení Aquariuse III děkujeme prodejci produktů Termaltake, firmě TNtrade.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama