Weaponizace copyrightu aneb když se štít mění v sekyru
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Weaponizace copyrightu aneb když se štít mění v sekyru

Weaponizace copyrightu aneb když se štít mění v sekyru | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 11. 2019 16:00 22

Seznam kapitol

1. Weaponizace autorského práva 2. Ochranná vazba 3. Merch! 4. 21st Century... mouse 5. Pocit bezpečí a jistoty 6. Filmy v trezoru

O tom, že autorské právo je dobrý sluha, ale špatný pán, píšu opakovaně. Psal jsem i o tom, jak se využívá ve své útočné, weaponizované podobě, kdy neslouží k ochraně, ale jako zbraň. Pokud ale můžeme věřit Vulture, tak se Disney rozhodl upgradovat autorské právo doslova na strategickou zbraň.

Reklama

Portál Disney+ je už připraven, a to i pro nás. Na konci roku 2019 se rozjede v USA, pak to bude pokračovat i dál a bude to i u nás, nabízet se tam budou filmy Disney, Pixar, Marvel, Star Wars a National Geographics.

A teď přichází ta zajímavá věc, kterou jsem osobně považoval za hoax, ale je možné, že to je pravda. Už v srpnu se objevily zprávy o tom, že Disney přestane nabízet kinům k promítání celou knihovnu 21st Century Fox a nadále bude dostupná už jenom na Hulu anebo Disney+. Celé to zmapoval článek na Vulture, který doporučuji k bedlivému přečtení, protože v mých očích přesně demonstruje hluboce monopolní a antikompetitivní podstatu současného autorského práva. Udělejte to!

O co jde? Pokud můžeme věřit článku, Disney zakoupil 21st Century Fox v podstatě proto, že stáhne z oběhu starší verze filmů, aby více vydělal na remacích. Staré filmy už viděla spousta lidí, pro titány jako je Disney je nezajímavé na nich vydělávat pár šlupek – je daleko výnosnější nabízet pouze jejich nové verze. První to, podle informací z článku, koupily staré horory, jako The Omen, The Fly, Zardoz, Suspiria a podobně: Žádosti o zapůjčení kopií těchto filmů prý Disney zamítá.

Článek tvrdí, že postupně budou staženy všechny starší filmy 21st Century Fox, do čehož patří, mimo jiné, například Alien, Aliens, Commando, The Princess Bride, Moulin Rouge, The Rocky Horror Picture Show anebo Fight Club. Postupně k nim ztratí přístup všechna kina a mělo by to zahrnovat i opravdu staré tituly, které se de facto už staly součástí amerického kulturního dědictví.

Pro Disney to bude fungovat jako mocný nástroj, jak nasměrovat váhající k službám jako je Disney+. Otázka je, zda za tím není něco většího. Jedni tvrdí, že jde o standardní proceduru Disney, protože Disney neumožňuje kinům zápůjčky svých starších filmů obecně. V této strategii jen čas od času vydají filmy na fyzických nosičích, ale je nepravděpodobné, že by se ještě objevily v kinech. To, co asi není problém u kreslených filmů, je ale velký problém u klasické tvorby Foxu, protože už například nebude možné udělat akce, kde by se promítala celá série Aliens anebo Die Hard. Jsou to filmy pro jiné věkové strato – a diváci k nim mají jiný přístup.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama