Windows Phone: Mrtvý, jen ne ještě pohřbený?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Windows Phone: Mrtvý, jen ne ještě pohřbený?

Windows Phone: Mrtvý, jen ne ještě pohřbený? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 7. 2015 03:00 72

Seznam kapitol

1. Akvizice Nokie 2. Microsoft není cool. 3. Marná snaha 4. Windows Phone a otravné dlaždice 5. Unifikovaně za každou cenu 6. Kvalita jde dolů

Microsoft oznámil, že propustí 7800 zaměstnanců ze zbytku původní Nokie. Šéf Microsoftu, Satya Nadella, přitom prohlásil, že to neznamená, že by Microsoft končil se smartphony. Vzhledem k tomu, že je Windows dnes nabízen v podstatě jenom Microsoftem, tento tah ale připomíná spíš kapitulaci.

Reklama

Na jaře tohoto roku se ukázalo, že podíl Windows Phone v Evropě stoupal z úrovně kolem 5 % na zhruba 7 %, zatímco v USA naopak mírně klesal z 5 % na 4 %, což je podíl, který Ballmer prorokoval právě iPhonu. V Číně se tržní podíl ocitl dokonce na 1 %. Přestože se Microsoft opravdu snažil s Windows Phone prorazit a přestože nabídl systém rychlý a stabilní, prostě se ho nedaří protlačit.

Dnes se můžeme pousmát nad arogancí, kterou v minulosti prokázal nejen Ballmer, ale i celá řada dalších zaměstnanců Microsoftu. Jistě, společné happeningy vysmívající se konkurenci stmelují tým, ale občas to můžete přehnat. Pamatujete ještě, jak Microsoft v roce 2010 veřejně pohřbíval iPhone a BlackBerry? Byla to velká akce včetně skupinového tance ve stylu klipu Thriller od Michaela Jacksona. Dnes toto video vyznívá poměrně morbidně.

Otázkou je, kde se stala chyba a jaká je vlastně příčina, že se Windows Phone neuchytil. Možností je celá řada – a rozhodně to není tím, že by nejstarší telefony Nokia Lumia byly nekvalitní, předražené anebo byl systém Windows Phone nefunkční. Naopak, uživatelé Windows Phone mají své přístroje i systém rádi. Tak kde se vzala chyba? Proč se prodávají tak málo?

Microsoft není cool.

Za nejlepší období Microsoftu považuji „období pozdního Gatese“ (1995-2000), kdy byl Microsoft nesmírně tvořivý jak po stránce hardwaru, tak softwaru. Barney, BOB, herní studia, Flight Simulator, ergonomické klávesnice, gamepady, optické myši, forcefeedbackové joysticky, Digital Sound System 80 – paráda. Tehdy byl Microsoft cool a všichni v redakci se těšili na další balíček s produkty na recenzi. Byla o ně vždy celkem rvačka.

„Joystick - Microsoft Sidewinder Force Feedback Pro (1997)“ od MOS6502 – Vlastní dílo. Licencováno pod Volné dílo via Wikimedia Commons.
i Zdroj: PCTuning.cz
„Joystick - Microsoft Sidewinder Force Feedback Pro (1997)“ od MOS6502 – Vlastní dílo. Licencováno pod Volné dílo via Wikimedia Commons.

Za Ballmera Microsoft pozvolna přestal být cool – a je těžké říct přesně proč. Nejsem schopen přesně identifikovat, co se stalo, pravděpodobně vymizela hravost, tvořivost a odvaha, se kterou se vrhal do zajímavých a nových věcí. Ne že by s tím přestali úplně, ale SPOT technologie mi už zrovna hip nepřišla. Stále vyráběli konzole, ale Flight Simulator skončil, podobně i řada zábavných her.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama