Wireless sluchátka: Jak se srazilo audio a technologie
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Wireless sluchátka: Jak se srazilo audio a technologie

Wireless sluchátka: Jak se srazilo audio a technologie

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 5. 2020 03:00 39

Seznam kapitol

1. 60 let bezdrátu! 2. Stařík Samsung HS6000 narozen roku 2011 3. Jablečná ikona jménem Airpods 4. Blýská se na lepší časy
5. Čtyři hlavní kategorie výrobců 6. Vývoj potřebuje čas a nějaké ty zmetky 7. Novinky u bezedrátových sluchátek 8. Bezdrát už je mainstream

Někdy pozorujeme srážku starého a nového v přímém přenosu: Tradiční i nové firmy přicházejí se svými koncepty a vzniká něco nového. Viděli jsme to u počítačového audia, u moderních televizí a nově u bezdrátových sluchátek. Protože kabel je dneska už out a nosí ho jen podivíni, budoucnost je přece drátuprostá!

Reklama

60 let bezdrátu!

Bezdrátová sluchátka jsou s námi překvapivě dlouho. Už v 60. letech dvacátého století vznikla první bezdrátová sluchátka, která obsahovala radiový přijímač. Některá sloužila skutečně jako bezdrátová sluchátka – tak, jak je známe dnes, ale značná část byla radiosluchátka, totiž rádio zabudované do sluchátek. Ta byla ve své době překvapivě populární – do doby, než se objevily přenosné radiopřijímače a taky walkmany s FM přijímači, které nabízely flexibilní využití i s klasickými sluchátky.

Radiová sluchátka nás nikdy neopustila a dlouhou dobu fungovala hlavně pro domácí poslech jak audia, tak i televize. Problém s tím, že se lidi doma navzájem ruší, byl totiž věčný – a rádiová sluchátka připojená k televizi řešila i další problém, totiž dovolovala vám pohyb po baráku, takže jste mohli kutit, vařit či uklízet a neuniklo vám ani slovo ze sitcomu a nebo sportovního přenosu. A jak pravil kolega, který TV sluchátka testoval, klíčové je hlavně to, aby signál dosáhl až na záchod, takže vám vskutku nic neunikne ani ve chvílích nejtěžších.

Bluetooth vznikl poměrně nedávno – specifikace a Bluetooth SIG konsorcium se objevilo v roce 1998, první produkty pak v roce 1999. Bluetooth byl navržen jako komunikace pro menší objemy dat a na krátkou vzdálenost – hlavní výhodou byla nízká spotřeba a možnost nacpat do omezeného pásma velké množství kanálů, které navíc zvládaly frequency hopping a řešení vzájemných kolizí.

Protože byl Bluetooth navržen primárně pro mobilní telefony, není divu, že se už v roce 2000 objevily první headsety, které dovolily lidem, kteří chtěli vypadat jako děsně zaneprázdnění manažeři, aby vypadali jako celodenně zaneprázdnění manažeři. První sluchátka se objevila v roce 2004 – a popravdě byla to spíš zvláštnost než něco opravdu praktického. A tohle vydrželo hodně dlouho, totiž do doby, kdy se Bluetooth sluchátka ukázala jako nutnost.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama