Wolfenstein: The New Order – střílečka, jaká tu dlouho nebyla
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Wolfenstein: The New Order – střílečka, jaká tu dlouho nebyla

Wolfenstein: The New Order – střílečka, jaká tu dlouho nebyla

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

22. 5. 2014 02:00 35

Seznam kapitol

1. Příběh hry 2. Scénář, dabing postav 3. Technické zpracování hry, grafika, hardwarové požadavky 4. Srovnání hry s jinými FPS, herní principy, zbraně 5. Stealth průchod hrou, AI nepřátel
6. Perky, skryté předměty a bonusy 7. Galerie nepřátel 8. Galerie vedlejších aktivit, závěrečné hodnocení hry 9. Závěrečné hodnocení hry Wolfenstein: The New Order

Co by se stalo, kdyby Hitler vyhrál válku? Na to se pokouší odpovědět zástupy historiků, romanopisců a dalších zvídavých lidí, včetně tvůrců videoher. Střílečka Wolfenstein: The New Order je v tomto ohledu nejčerstvější snahou o vyložení alternativní historie. A rovnou prozradím, že jde o nejlepší FPS pro jednoho hráče, která v poslední době vyšla.

Reklama

Ústřední postavou hry je opět William „B.J.“ Blazkowicz, který se tři roky po událostech nastíněných v předchozím dílu Wolfenstein (2009) vydává se svými dvěma parťáky zničit laboratoř vedenou šíleným vědcem Wilhelmem „Deathshead“ Strassem. Během operace jsou bratři ve zbrani zajati, načež je hráč vystaven rozhodnutí, kterého z parťáků obětovat.

Jakmile si jednoho z nich zvolíte, šílený vědec opustí místnost a vy společně se zbývajícím parťákem dostanete možnost uprchnout. Při vyskakování z okna laboratoře se však vznítí ucházející plyn a hlavní hrdina dostane šrapnelem do hlavy.

Kvůli úplné ztrátě paměti je B.J. Blazkowicz převezen do polského blázince, kde o něj a o ostatní pacienty pečuje sestřička Anya Oliwa a její rodina, která má blázinec na starosti. Jednoho dne se však do blázince přiženou nacisté, celou rodinu postřílejí a Anyu unesou, čímž je první úkol Blazka (tak mu říkají kumpáni v průběhu celé hry) na světě.

Wolfenstein: The New Order – střílečka, jaká tu dlouho nebyla
i Zdroj: PCTuning.cz

Při záchraně sestřičky se pak hlavní hrdina dozvídá, že jeho pomatení mysli trvalo dlouhých 14 let, během nichž se události zvrtly a Říše se dostala k moci. B.J. Blazkowicz se tedy postupně snaží o infiltraci do nepřátelské základny v čemž mu pomáhá odbojářská skupina, kterou vede Caroline Becker, stará známá ze hry Wolfenstein.

Vedle setkání s Caroline má hra nachystáno ještě několik zajímavých překvapení, takže se rozhodně nebudete nudit. Samotný příběh přitom dobře odsýpá, nezatěžuje vás zbytečnými složitostmi, ale nesklouzává ani k čitelnosti a podle mě se do hry ze žánru singleplayerových stříleček maximálně hodí.

Velkou devizou příběhu je hlavně jeho uvěřitelnost. Ačkoliv ve hře budete kosit nacisty pulzními zbraněmi všech tvarů a velikostí a sem tam se dostanete do křížku i s roztodivnými roboty a mechy, scénář hry je tak dobře napsán, že vám to přijde jako naprosto přirozená věc.

Wolfenstein: The New Order – střílečka, jaká tu dlouho nebyla
i Zdroj: PCTuning.cz

K uvěřitelnosti přispívá i spousta po světě rozházených detailů, které si můžete třeba i osahat, a také několik vedlejších příběhových úkolů, díky nimž poznáte některé NPC postavy. Zdaleka největším pojivem hry jsou ovšem povedená příběhová videa, která vás dokáží motivovat k výborným výkonům, ale docela v klidu vás i rozesmějí, nebo dojmou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama