zaklady-pc-chlazeni-a-tichy-pocitac
Návody Článek Základy PC: chlazení a tichý počítač

Základy PC: chlazení a tichý počítač | Kapitola 3

Jan Stach

Jan Stach

19. 6. 2006 01:00 113

Seznam kapitol

1. Chlazení a chladiče… 2. Vodní chlazení 3. Další metody chlazení 4. Ideální chlazení – jak na to

Doplněno: Chlazení je jedna z věcí, kterým by se při návrhu počítače měla věnovat značná pozornost. Dnes se vám pokusíme dát malý návod, jak správně a ideálně chladit PC a rozebereme dnešní možnosti chlazení PC všeobecně. Článek je takovým malým kompendiem chlazení a je určen zejména pro ty, kteří se v problematice PC chlazení ještě zcela neorientují.

Reklama

Na trhu jsou dostupné i další alternativní metody chlazení.

Jednou z nejzajímavějších metod je chlazení tzv. Peltierovým článkem. Kupodivu princip tohoto chlazení je znám už od roku 1834, kdy o nějaký procesorech, které dnes potřebujeme chladit, nevěděl onen pán vůbec nic.

Základy PC: chlazení a tichý počítač
i Zdroj: PCTuning.cz

Princip je poměrně jednoduchý. Když elektrický proud prochází uzavřeným obvodem se dvěma rozdílnými vodiči, pak jedna z jejich styčných ploch se zahřívá a druhá ochlazuje. To je sice hezká myšlenka, nicméně prakticky to až tak dobře nefunguje. Je tu značná energetická náročnost tohoto článku - Peltiérův článek totiž sám při své činnosti vytváří teplo. Pokud například potřebujeme na "chladné straně" odebrat 100W tepla, na 5mm vzdálené horké straně "dostanete" 150W tepla, které musíte z této strany odebrat (jinak článek spálíte - i když je keramický)! A takový tok energie je opravdu velký problém.

Poznámka: peltier je vhodný například k chlazení CCD čipů u extrémně citlivých (astronomických) fotoaparátů, kdy je třeba ochladit čip z teploty okolí pod bod mrazu.

Praktické nasazení je u PC dnes výjimečné, ale sem tam se o něm začne mluvit a dokonce ho lze sehnat. Praktickou ukázku vidíte na obrázku.

Základy PC: chlazení a tichý počítač
i Zdroj: PCTuning.cz

Mrazící zařízení - "lednička"

Toto je asi nejextrémnější způsob chlazení, který si domů na denní užívání můžete pořídit.

Základy PC: chlazení a tichý počítač
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladícím médiem je zde snadno stlačitelný plyn (dříve freon). Ten se v kompresoru mění stlačením na (horkou) kapalinu. Ta se v radiátoru ochladí a vydá se k chladícímu tělísku – výparníku (ten je často rozšířením za zaškrceným místem oběhu). Zde se kapalina uvolní a změní se zpět na plyn čímž rapidně ochladí těleso a putuje zpět do kompresoru.

Základy PC: chlazení a tichý počítač
i Zdroj: PCTuning.cz

Nevýhody jsou asi jasné, kromě šílené hmotnosti, i hluk (prostě lednička), energetická náročnost a asi i cena kolem 30 000,- s DPH u nejlevnějších modelů není zrovna lidová. Odměnou je ale bezkonkurenční výkon. Řeknete si že 50°C není nic moc, ale s tímto zařízením máte před touto hodnotou mínus a -50°C na procesoru už vypadá mnohem lépe.

Jiné metody chlazení

Na závěr tohoto krátkého přehledu chlazení uvedu ještě jeden kuriózní způsob chlazení PC. Jedná se bezesporu o nejtišší metodu. I když bude mít nevýhod asi trochu více, než ostatní způsoby.

Základy PC: chlazení a tichý počítač
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladit počítač lze i čistým olejem. A to prosím komplet. Samozřejmě asi nemůžete do oné lázně ponořit mechaniky atd. Také je tu jistá komplikace s chlazením pevných disků.

Jak to, že to funguje? Protože olej není elektrický vodič, za to teplo vede poměrně obstojně (ve srovnání se vzduchem). Zatímco vodě musíte zabránit dostat se na elektrické kontakty (jakékoli), aby nedošlo ke zkratu, oleji musíte zabránit dostat se mezi spoje, protože olej elektrický proud nevede (navíc není dielektrikem a tak nevznikne obří kondenzátor) a zařízení by tak přestalo fungovat.

Základy PC: chlazení a tichý počítač
i Zdroj: PCTuning.cz

Praktičnost tohoto chlazení je v pravdě diskutabilní, zkuste třeba na koleji půjčit kamarádovi paměťový modul. Výhoda je zřejmá, pokud někdo bude potřebovat olej, jste k dispozici. Prostě někdo chová v akváriu rybičky jiný počítač.

O chlazení tekutým dusíkem zde hovořit nebudu, to je chlazení, které se nedá doma dost dobře použít. I když nějaký ten šílenec se čas od času najde ;-)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama