Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec

Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec | Kapitola 12

Pavel Boček

Pavel Boček

9. 3. 2016 03:00 35

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje 7. Další vybavení
8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování 13. Důležitý dodatek

Zdroje řady GVM od Zamanu nedávno dvakrát neuspěly, ale ZM750-EBT s certifikací 80 PLUS Gold má se synchronní platformou Sirtec Astro s DC-DC měniči, kterou již z dřívějška známe, konečně šanci uspět. Výrobce k tomu přidává modulární kabeláž, 135mm ventilátor a nově i sedmiletou záruku.

Reklama

Hodnocení, závěr

Zalman ZM750-EBT sice zvládl dodat 100 % výkonu, avšak neprošel v souladu s normou ATX a nebude tak hodnocen. Co se mi na tomto zdroji líbí, je solidní zvlnění, které je srovnatelné s jinými modely na této či podobných platformách, a zatímco občas lehce překročí do hodnot spíše pro mainstream, je to stále ještě rozumný výsledek. V mnoha dalších oblastech je zdroj horší.

Účinnost je o malinko horší, než by člověk čekal, což bylo nezávisle potvrzeno i druhým měřením na jiném webu. To samé se týká výdrže napětí při výpadku napájení, která je velmi nízká, pouze 10 ms. Ale aby zdroj vůbec zůstal v normě na napětí při krátkém výpadku, nastaveném přesně na tuto dobu, musel jsem dobu zkrátit až na méně než 7 ms. Toto je zatím nejhorší výsledek ze všech, jakých jsme dosáhli. Další závažný problém je, že ochrana proti přetížení se mi u zdroje jeví nefunkční. Kvůli tomu napětí na větvi +12 V v přetížení spadlo až pouze lehce nad 10 V bez toho, aby jakákoli ochrana reagovala, což je opět absolutně neakceptovatelné. A když se zdroj konečně vypnul, bylo to kvůli přehřátí, nikoli ochraně proti podpětí!

Teplo je dalším problémem tohoto zdroje, jelikož při přetížení se některá část zdroje přehřála natolik, až zdroj začal vypouštět nepříjemný a silný zápach. Tato zóna přitom byla daleko od teplotního senzoru, neboť ventilátor se zpočátku stále točit na rychlostí nižší, než maximální. Navíc k tomu všemu se Zalman rozhodl pro nekvalitní kondenzátory Teapo SC. K jeho cti slouží pouze to, že na zdroj poskytuje sedmiletou záruku. Zatímco tedy špatné kondenzátoy nejsou něco, co bych v high-endovém zdroji rád viděl, veškeré problémy z toho vyplývající jdou díky dlouhé záruce na triko Zalmanu. Pak by zdroj stále byl ke zvážení - pokud by ovšem netrpěl dalšími, výše popsanými vadami.

Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec
i Zdroj: PCTuning.cz

                                         
Zalman ZM750-EBT
KLADY
Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec
i Zdroj: PCTuning.cz
Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
modulární kabelážpodprůměrná regulace napětí
rozumné zvlněníochrana proti přetížení nefunkční
dlouhá zárukaochrana proti podpětí nefunkční
akceptovatelná účinnostlokální přehřívání při přetížení
slušná kvalita provedenívelmi krátká výdrž napětí při výpadku napájení (aby napětí zůstalo v normě)
 výdrž signálu Power Good při výpadku napájení v nesouladu s normou
 špatné kondenzátory
 pod stejným značením údajně několikery revize
Orientační cena s DPH: 3300 Kč

Graf ceny produktu Zalman ZM750-EBT poskytuje server Heureka.cz

Poděkování

Děkuji společnosti Zalman za poskytnutí zdroje Zalman ZM750-EBT.

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama