Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec

Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec | Kapitola 2

Pavel Boček

Pavel Boček

9. 3. 2016 03:00 35

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje 7. Další vybavení
8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování 13. Důležitý dodatek

Zdroje řady GVM od Zamanu nedávno dvakrát neuspěly, ale ZM750-EBT s certifikací 80 PLUS Gold má se synchronní platformou Sirtec Astro s DC-DC měniči, kterou již z dřívějška známe, konečně šanci uspět. Výrobce k tomu přidává modulární kabeláž, 135mm ventilátor a nově i sedmiletou záruku.

Reklama

Konektory, kabeláž

Všechny hlavní vodiče jsou 18AWG, pouze ty, které vedou malé proudy (jako −12 V nebo zpětná vazba), jsou 22AWG. Modulární kabeláž používá černé vodiče svařené do podoby plochých řemenů. PCIe kabely u pevné kabeláže mají sdílených 8 vodičů 18AWG pro oba konektory, zatímco u odpojitelné kabeláže je na každém svazku samostatný konektor. Sice bych stále preferoval vodiče 16AWG pro pevnou kabeláž, nicméně alespoň pro PCIe použili plný počet vodičů (8), a znovu to uvedu, odpojitelná kabeláž má pouze jeden konektor na svazku, tj. 150 W na každý kabel. To je myslím akceptovatelné i pro high-end. Nic není zlacené, ale konektory molex alespoň mají odpojovací klipy.

Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec
i Zdroj: PCTuning.cz

Konkrétně máme následující:

pevná kabeláž:

  • 1× Main ATX (20+4pin): 57 cm
  • 1× ATX 12 V (4+4pin): 63 cm
  • 2× PCIe (6+2pin): 48, 73 cm

odpojitelná kabeláž:

  • 10× SATA: 3× 50 cm, 3× 63 cm, 2× 76 cm, 2× 90cm
  • 5× peripheral molex: 1× 50 cm, 1× 63 cm, 1× 74 cm, 1× 77 cm, 1× 90 cm
  • 1× Berg pro FDD: 87 cm

Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak můžeme vidět, deska pro kabeláž používá standardní styl konektorů pro Sirtec, tj. 6pin PCIe pro periferie a EPS pro kabely PCIe.

Vnější provedení, chlazení

Kovová šasi zdroje ZM750-EBT je vyrobena z 1mm SECC plechu, černě matné lakovaného (pravděpodobně práškem). Mřížka ventilátoru je vyvedena ve stejném stylů, jako u předchozích GVM. Tedy prostřižením různorodých tvarů přímo do plechové horní části krytu. Opět si myslím, že bude pro proudění vzduchu restriktivnější, než klasická mřížka z kulatého drátu. Tentokrát Zalman přidal i zlatý rámeček, nejspíš aby tedy bylo jasné, že toto je tedy jako lepší řada. Osobně zastává názor, že by bylo lepší přidat nějaké skutečné zlacení na piny v konektorech kabeláže, než peníze vyhazovat za toto.

Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec
i Zdroj: PCTuning.cz

Zbývající část krytu je stejná, na jakou jsme u Sirtecu zvyklí, dál už snad není co dodávat. Na pevné kabeláži vedoucí ze zdroje je pastová průchodka pro jejich ochranu.

Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec
i Zdroj: PCTuning.cz

Další 135mm ventilátor Globe Fan, tentokrát je to S1352512H, což indikuje použití kluzného ložiska. Maximální rychlost pro verzi „H“ je 1500 ot./min. s maximálním průtokem vzduchu o hodnotě 181,8 m3/h. Maximální statický tlak dosahuje 2,03 mm vodního sloupce a hodnota hluku dosahuje 29,2 dBA. Tentokrát má běžný počet lopatek (11), nicméně, jedná se o zakázkovou verzi s lopatkami pokrytými důlky jako na golfovém míčku, proto mohou být konečné parametry ještě o malinko jiné. Důlky by teoreticky měly snížit turbulence a díky tomu zvýšit průtok vzduchu, plus snížit hlučnost. Na druhé straně, asi čtvrtina povrchu větráku je zakryta plastikovou fólií, tak nevím, jak se to vypořádá s těmito turbulencemi…

Zalman ZM750-EBT: synchronní zlatá platforma Sirtec
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama