Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací

Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 4. 2023 06:50 84

Seznam kapitol

1. Euroskanzen 2. Europrocesor 3. Proč je Evropa pozadu? 4. Západ se přesouvá 5. Montovna pro naše mozky

S tím, jak se umělá inteligence stále rychleji rozvíjí, ukazuje se, že jako Evropa máme reálný problém s inovací. Ne že bychom v Evropě kdysi neinovovali, ale dnes se tak nějak vezeme za světovou špičkou a spíš tak připomáháme, než abychom opravdu dominovali anebo třeba dokonce vedli.

Reklama

Západ se dlouhou dobu řídil filozofií, že on bude inovovat, zatímco Čína bude fungovat jako jeho fabrika a montovna – ale Čína ví, co dělá. Naopak, pokud odříznou Čínu od špičkových technologií, může to vyprovokovat jejich zásah vůči Taiwanu, který dříve anebo později prostě přijde. Válkou samozřejmě špičkové fabriky nezískáte, ale stále může být strategicky cenné od nich odříznout i Západ, zatímco obě strany si budou budovat novou infrastrukturu.

Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací
i Zdroj: depositphotos.com

Když se tak dívám na objemy peněz, které chce EK investovat do europrocesorů, mám spíš dojem, že chtějí, „abychom měli taky něco“, ale realisticky zůstaneme stále závislí na dovozech.

Celá ta situace se může masivně přesypat, protože u nás se také vyvíjejí špičkové technologie a je možné, že nás AI natlačí do nějakých změn – ať už do toho, že kvůli ní začneme měnit architektury toho, co vyrábíme – anebo nám AI sama začne navrhovat nové architektury. 

To může docela zamíchat kartami, ale pořád mám dojem, že toho v Evropě děláme pro inovaci příliš málo a je kolem toho příliš papírování. Mělo by se trochu méně papírovat a podstatně více peněz vkládat do inovací, dokud nám zbytek světa ještě příliš neutekl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama