Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací

Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 4. 2023 06:50 84

Seznam kapitol

1. Euroskanzen 2. Europrocesor 3. Proč je Evropa pozadu? 4. Západ se přesouvá 5. Montovna pro naše mozky

S tím, jak se umělá inteligence stále rychleji rozvíjí, ukazuje se, že jako Evropa máme reálný problém s inovací. Ne že bychom v Evropě kdysi neinovovali, ale dnes se tak nějak vezeme za světovou špičkou a spíš tak připomáháme, než abychom opravdu dominovali anebo třeba dokonce vedli.

Reklama

Globální konkurence

My se tu smějeme ruským čipům Elbrus, ale oni alespoň něco mají. Je extrémně nepravděpodobné, že by světoví polovodičoví giganti dobrovolně vyklidili část trhu, takže je docela klidně možné, že výsledkem celé té iniciativy bude to, že EU prostě nařídí, že se euročipy budou používat v eurozakázkách a skončíme asi jako Rusko s jejich gosudarstvennym notebookem. 

Ostatní na nás rozhodně čekat nebudou – a američtí technologičtí giganti už vůbec ne! Ostatně europrocesor vycházející z architektur RISC-V nebo ARM nevypadá jako něco, co by vůbec mohlo soutěžit ve spotřebním segmentu.

Závislost na dovozu

Yep, v tomhle směru závislí rozhodně jsme. Evropa se dostává do pozice srovnatelné s Japonskem, kdy jsme závislí na dovozu a měli bychom z materiálů dělat produkty. Podle Eurostatu jsme nikdy nevybředli z deficitu, pokud jde o materiály – od roku 2002 naše závislost stále více roste!

Politika a regulace. Za mě máme v Evropě přeregulováno – to nejlepší, co by se dalo udělat, by bylo prostě zlepšit podmínky pro startupy a pro inovaci, což bohužel neřeší ten zásadní problém s polovodičovým průmyslem – a to je jeho obrovská kapitálová náročnost. Navíc nám stále hrozí, že cokoliv úspěšného nám odkoupí Amerika a my na tom budeme zase tak, jak na tom jsme.

Buď jak buď situace se mění, něco se děje. V odpovědi na nárůst čínské hegemonie se high tech firmy postupně začaly stahovat z Číny a zdá se, že Západ míní omezovat čínský přístup ke špičkovým komponentám, tak i strojům, které jsou nutné pro špičkovou produkci, jako jsou stroje pro pokročilou litografii. Podle všeho jde o řízený proces, kdy se západní firmy postupně stahují, hlavně do Indie, ale i do dalších zemí v regionu, což by mělo Čínu odříznout od skutečných inovací. O tom pojednává video How China is losing its technology advantage, které byste rozhodně měli vidět.

Věci ale nejsou tak jednoduché, protože Číňané nejsou pitomci. Hospodářsky stále rostou a rozdíl oproti Nixonově éře je v tom, že si vychovávají svoje vlastní odborníky a hodlají hrát asertivněji mezinárodní politiku, která jim dovoluje přístup k surovinám. A to je významná věc, protože kupříkladu pro výrobu elektromobilů prostě musíte mít přístup k zemím, které mají suroviny – a musíte je umět zpracovávat. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama