Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací

Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 4. 2023 06:50 84

Seznam kapitol

1. Euroskanzen 2. Europrocesor 3. Proč je Evropa pozadu? 4. Západ se přesouvá 5. Montovna pro naše mozky

S tím, jak se umělá inteligence stále rychleji rozvíjí, ukazuje se, že jako Evropa máme reálný problém s inovací. Ne že bychom v Evropě kdysi neinovovali, ale dnes se tak nějak vezeme za světovou špičkou a spíš tak připomáháme, než abychom opravdu dominovali anebo třeba dokonce vedli.

Reklama

Geopolitika se nám vrací jako bumerang. Hrozící konflikt u Taiwanu může zablokovat produkci špičkových komponent, na kterých jsme závislí – a válka v regionu by nás odřízla i od produkce z Japonska a Jižní Koreje, ale také o dovoz zboží. 

Teprve v tu chvíli se začal Západ uvědomovat, že to s globalizací trochu přehnal – a že by měl mít svoje vlastní kapacity pro výrobu špičkových komponent. Američanům došlo, že konflikt s někým, kdo jim bude sedět na součástkové základně, je prostě problém. Obchodní konflikt mezi USA a Čínou vede nejen k tomu, že si Čína vyrábí svoje alternativní technologie, ale i v Evropě začíná stratégům docházet, že jsme prakticky kompletně závislí na Číně a USA. 

A to je trochu problém, protože jsme v Evropě donedávna měli například ARM, držitele práv na velmi úspěšnou procesorovou architekturu, která je dnes základem většiny moderních přenosných strojů, jenomže toho jsme prodali v roce 2016 japonské SoftBank Group. Výsledkem je, že v Evropě dnes vlastně nemáme žádnou úspěšnou procesorovou architekturu, což je trochu problém, protože jsme plně závislí na Američanech. 

Proto v roce 2015 vznikla iniciativa EPI (European Processor Initiative), která se snaží vyrábět plně evropské procesory... na základě otevřené americké architektury RISC-V, vyvinuté na University of California v Berkeley. 

Časový plán vývoje europrocesoru
i Zdroj: www.european-processor-initiative.eu
Časový plán vývoje europrocesoru

Je to trochu smutné, nicméně projekt funguje a pokud jejich plány stále platí, měli by mít připravený procesor první generace. Není to procesor kompatibilní s x86, je určený pro automotive a pro servery, ale měl by to být zcela nezávislý projekt.

Vyrábět procesory není jenom tak, zvláště když dnes sviští výroba tenzorových AI akcelerátorů, ale podle všeho si je Evropa chce vyrábět skutečně sama. Cesta k plně funkční produkci ale nebude jednoduchá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama