Zdroj Corsair HX1000i: lepší přehled o spotřebě PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zdroj Corsair HX1000i: lepší přehled o spotřebě PC

Zdroj Corsair HX1000i: lepší přehled o spotřebě PC | Kapitola 6

Adam Vágner

Adam Vágner

28. 2. 2023 23:00 18

Seznam kapitol

1. Corsair HX1000i: představení 2. Dodávaná kabeláž 3. Možnosti nastavení v iCue 4. Monitoring ve známých aplikacích (Aida64, HWiNFO, MSI Afterburner...) 5. Monitoring v praxi 6. Shrnutí

Corsair před nějakým časem zařadil do nabídky novou generaci zdrojů řady HXi. Oproti běžným zdrojům je o něco chytřejší. Po zapojení do základní desky pak můžete přes dodávaný software iCue měnit jeho nastavení a nejen v i Cue monitorovat aktuální stav a spotřebu připojených komponent, a na to se podíváme.

Reklama

Byl bych docela rád, kdyby se rozhraní pro komunikaci zdroje se zbytkem počítače nějak standardizovalo a bylo součástí údajů, které člověk může sledovat spolu s teplotami a spotřebou grafiky či procesoru a stala se z něj tak běžná věc, že by kvůli tomu zdroje nebyly o nic dražší. Nějaké upozornění v případě, že teploty zdroje stoupnou nad rozumnou mez nebo se ventilátor nerozbíhá, by asi ocenil každý, kdo už někdy poznal, že se ventilátor ve zdroji zakousl až ve chvíli, kdy začal být počítač podezřele cítit důvěrně známým zápachem hořící elektroniky.

Zdroj Corsair HX1000i: lepší přehled o spotřebě PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale vzhledem k tomu, že možnost monitoringu zdroje se u špičkových modelů objevují a zase mizí už druhou dekádu a zatím se to moc nerozšířilo, se obávám, že poptávka nebude nikdy dost velká na to, aby to výrobce zajímalo. Třeba se to ještě změní s tím, jak se příkon výkonných počítačů začíná pomalu blížit levným svářečkám.

Z možností nastavení regulace ventilátorů jsem byl zklamaný, protože výsledek ručního nastavení pomocí vlastní křivky i pomocí předvolených profilů je z hlediska hlučnosti podstatně horší, než co nabídne výchozí nastavení. Ale to je otázka přepsání pár hodnot u softwaru a může se to kdykoliv změnit

Chytré funkce zdroje v této podobě ocení především lidé, kteří chtějí mít údaj o spotřebě počítače přímo na ploše monitoru nebo zaznamenaný pohromadě s dalšími údaji z monitoringu (třeba když nahráváte někam na sociální sítě videa s OSD a aktuálními provozními vlastnostmi počítače), anebo mít průběžně automaticky zaznamenávanou spotřebu PC po celou dobu, co je zapnuté.

Přesnější údaj o okamžité spotřebě PC můžete také získat i pořízením zásuvkového wattmetru za pár stovek. Ovšem bude to bez možnosti snadného logování a synchronizace s dalšími údaji z monitoringu ostatních komponent.

Já bych vám rozhodně doporučil wattmetr k počítači pořídit, zapojit přes něj celou sestavu včetně monitoru a mít jej někde na očích, hlavně pokud u spuštěného počítače pravidelně prosedíte celý den. Na displeji pak okamžitě vidíte, že se něco pokazilo a nějaký proces sežral dvě jádra procesoru, grafika nepřepíná paměti na nižší 2D takty nebo že už těch oken prohlížeče máte otevřeno zbytečně moc a celá sestava má o desítky wattů vyšší spotřebu, než by při tom surfování po internetu nebo práci v Excelu mít musela.

Další možností jsou chytré wattmetry, z nichž lze odečítat měření bezdrátově pomocí aplikací. Ty obvykle umožňují i nějaké ukládání záznamů, obslužné aplikace ale nabízejí většinou jen pro mobilní telefony (a tady bych vám byl vděčný za tip na nějaký přesnější zásuvkový wattmetr, který má i aplikaci pro PC a umožňuje záznam naměřených hodnot do logu v sekundových intervalech).

U počítače, kde může spotřeba se změnou zatížení procesoru nebo grafiky skákat z desítek na stovky wattů a někdy to vyřeší pouhé odstřelení aplikace, která dělá něco, co nemá, je průběžné měření spotřeby určitě užitečnější než někde u ledničky nebo televize, jejichž průměrná spotřeba zase tak dramaticky neskáče. V domácnostech, které zrovna přímo vytápěné elektřinou a běží v nich pár hodin denně dva tři výkonnější počítače (třeba s více monitory), jsou dnes počítače suverénně největší žrouti elektrické energie.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama