zkroceni-vzduchu-v-jde-to-i-pasivne
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně!

Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně! | Kapitola 4

Michal Částka

Michal Částka

11. 8. 2008 01:00 43

Seznam kapitol

1. Dnešní úvod 2. Xigmatek AIO-S80DP 3. Asus Triton 78 4. Scythe Ninja 2 - Legenda vrací úder
5. Scythe Mugen 6. Výsledky měření 7. Duel: Scythe Mugen vs. Ninja 2 8. Závěr dnešního testu  

V dnešním pátém pokračování se podíváme na úpravy povrchů IHS procesorů, chladičů a opět si předvedeme různé tipy a triky pro jejich instalaci. Setkáme se s prvním testovaným Xigmatek chladičem a začneme testovat modely, které jsou určeny pro pasivní provoz.

Reklama

  Poslední dva chladiče od výrobce Scythe si dnes otestujeme i v pasivním režimu, kdy úplně odděláme ventilátor a zkusíme, jestli je tento obrovský heatsink, vůbec schopný uchladit, tak žravý procesor zcela pasivně. 

  Scythe Ninju rev.B (revize B) jsme zatím netestovali, ale sám jsem ji v ruce držel a mohl bych Vám popsat rozdíl nové a staré Ninji. Z prvního pohledu je stará rev.B stejná jako nova Ninja 2, ale zdání dost klame. První změna nastala z horního pohledu. Chladič už nemá vykrojené rohy pasivní části, ta celá narostla o pár milimetrů (116x116x152mm) a tím narostla celá hmotnost chladiče, která teď u Ninji 2 činí 705g. Starší rev.B vážila o 65g méně = 640g. 120mm ventilátor se u nové Ninji 2 také trošičku změnil. Zvýšil se počet lopatek z 7 na 9 a snížil maximální počet otáček z 1200 ot./min na 1000 ot./min. Tím klesla hlučnost a proud vzduchu se zachoval na podobných hodnotách. Díky těmto úpravám, výrobce slibuje o 5% vyšší účinnost v pasivním režimu a o 15% při použití ventilátoru.

Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně!
i Zdroj: PCTuning.cz

  Celý komplet je samozřejmě plně univerzální a lze ho bez problémů použít na socket 478/754/LGA775/939/940/AM2/AM2+. Výrobce udává, že pro pasivní režim tzn. bez použití ventilátoru by měl chladič zvládnout procesor s TDP 65W. Ti zkušenější ví, že tahle hodnota je dosti relativní zvláště, když budeme porovnávat procesory od stáje Intelu a AMD, kde každá hodnota TDP je jinak definovaná.

Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně!
i Zdroj: PCTuning.cz

  Použité heatpipe s vnějším průměrem 6mm jsou zachované jako u starší revize a jejich počet 2x6 se také nezměnil. Spodní část, nebo-li ploška, která dosedá na IHS procesoru mě přijde o dost tenčí, než byla u staré rev.B.

Příslušenství

  Příslušenství je u všech Scythe výrobku velice podobné. Tři uchycovací spony, na pravé straně LGA775, uprostřed K8/AM2 a poslední pro socket 478. Na LGA 775 jsou použity klasické zacvakávací kolíčky. Na fotce to není vidět, ale standardně tam samozřejmě jsou. 

  Výrobce se samozřejmě nepředal ani s obyčejnou šedou teplovodivou pastou, která je v průhledném pytlíčku a není jí příliš mnoho. Odhaduji na cca 2-3 použití.

Instalace

  Instalace na LGA 775 je úplně stejná jako u předchozího chladiče a to buď pomocí zacvakávacích kolíčků nebo s použitím backplate panelu a čtyř šroubů s pružinkou (doporučuji), tak jak jsme si ukázali v minulém díle.

  Jenom si dejte pozor na výšku pasivů na mosfet tranzistorech, které by mohli kolidovat s žebry chladiče. Také si uvědomte, že je potřeba prostorná skříň, která má několik centimetrů prostoru mezi zdrojem a okrajem základní desky, protože celý chladič přesahuje svými žebry základní desku.

Celkové hodnocení 

  Tento inovovaný chladič od Scythe je určitě krokem vpřed. Jak si povede proti konkurenci se nechte překvapit na závěr této recenze. Absence backplate panelu a celý pochmůrný systém uchycení, už nemá cenu kritizovat, protože se jedná o tzv. standard u firmy Scythe :( 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama