zkroceni-vzduchu-v-jde-to-i-pasivne
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně!

Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně! | Kapitola 7

Michal Částka

Michal Částka

11. 8. 2008 01:00 43

Seznam kapitol

1. Dnešní úvod 2. Xigmatek AIO-S80DP 3. Asus Triton 78 4. Scythe Ninja 2 - Legenda vrací úder
5. Scythe Mugen 6. Výsledky měření 7. Duel: Scythe Mugen vs. Ninja 2 8. Závěr dnešního testu  

V dnešním pátém pokračování se podíváme na úpravy povrchů IHS procesorů, chladičů a opět si předvedeme různé tipy a triky pro jejich instalaci. Setkáme se s prvním testovaným Xigmatek chladičem a začneme testovat modely, které jsou určeny pro pasivní provoz.

Reklama
Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně!
i Zdroj: PCTuning.cz

  Dnešní duel bude zajímavější, než obvykle. Vyzkoušíme si pasivní běh v klasickém middle toweru i v našem testovacím tunelu. V middle toweru bude umístěný jeden vstupní 120mm ventilátor a jeden výstupní 92mm, který bude společně s ventilátorem od zdroje odsávat teplý vzduch od žeber chladiče. Testovací tunel, bude stejně nastaven jako u všech předchozích testů.

Test aktivního chlazení (s použitím ventilátoru) 

Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně!
i Zdroj: PCTuning.cz

Klikněte pro zvětšení.

Klikněte pro zvětšení.

  Když se podíváme na první graf, tak nám bude zřejmé, že chladič Scythe Ninja 2 bude velmi málo závislý na celkovém průtoku vzduchu. Za to chladič Scythe Mugen, který má podstatně hustší žebrování, je přece jenom, více závislý na celkovém toku vzduchu, přes svoje hliníková žebra. Než se dostaneme k samotnému pasivnímu testu (tj. bez použití ventilátoru), tak už teď můžeme předpokládat z jednotlivých průběhů, že Scythe Ninja 2 bude daleko vhodnější pro tento typ chlazení.

Test pasivního chlazení (bez použití ventilátoru)

  První test se odehrává v testovacím vzduchovém tunelu (více zde.). Ventilátory byly oddělány z obou heatsinků, takže se celková charakteristika pouze "dokreslila". Je vidět, že Scythe Ninja 2 je pro pasivní běh daleko vhodnější, než Scythe Mugen.

Klikněte pro zvětšení.

  Test v uzavřené skříni (klasický middle tower). Jeden vstupní 120mm ventilátor, který dosahoval 1000 ot./min. Výstupní 92mm ventilátor s 1500 ot./min. + jako bonus ventilátor od testovacího zdroje (otáčky nebyly známy). Na vstupním ventilátoru byla kontrolována teplota pro celkovou korekci.

Zcela pasivní běh (tj. bez ventilátorů)

  Uvnitř middle toweru jsou teploty o něco málo vyšší, než v testovacím tunelu, kde je proudění vzduchu dokonalejší a lépe vyvážené. To nemění nic na faktu, že Scythe Ninja 2 dosahuje nižších teplot, než Scythe Mugen v tomto režimu.

  Jak vidíte, tak i quad-core se dá "uchladit" zcela pasivně. Záleží jenom na tom, jak si přizpůsobíte proudění vzduchu uvnitř skříně. Samozřejmě, teploty nad 90ºC se nedají pokládat za uspokojivé, ale je vidět, že možné to je i u quad-coru revize B3.  

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama