Zpět k rýsovacím prknům? Apple M1 ukazuje pořádné zuby
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Zpět k rýsovacím prknům? Apple M1 ukazuje pořádné zuby

Zpět k rýsovacím prknům? Apple M1 ukazuje pořádné zuby | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 10. 2021 23:55 21

Seznam kapitol

1. Apple si věří 2. Třicet wattů 3. Hardware na míru softwaru 4. Stroje na práci

Nově představené Macbooky přinesly „Návrat portů“ – a nejen to, i nové procesory Apple M1 Pro a Apple M1 Max. Apple jim věří tolik, že nabízeným strojům dal dlouho nevídané cenovky.

Reklama

Nedávno uvedené verze Apple M1 Pro a M1 Max přicházejí hlavně s většími rozměry čipů, větším počtem jednotek a vyšší paralelizací. Ta škáluje dobře u operací akcelerovaných přes GPU, ale ne úplně s počtem dostupných CPU, protože spousta běžných úloh se paralelizuje opravdu špatně. Z osmijádra v konfiguraci 4+4 jsme se dostali k desetijádru s konfigurací 8+2, což přináší navýšení výkonu o 70 % – není to dvojnásobek, protože počet rychlých jader stoupl, ale u těch pomalých klesl.

Jak si proti sobě jednotlivé verze procesorů stojí?

 Apple M1Apple M1 ProApple M1 Max
Výkonná jádra488
Pomalá jádra422
Jádra GPU7 nebo 8 14 nebo 16 24 nebo 32 
Neural Engine16 16 16 
Maximum RAM16 GB32 GB64 GB
Propustnost RAM68 GB/s200 GB/s400 GB/s
Počet tranzistorů16 mld33,7 mld57 mld
Počet displejů1 interní + 1 externí1 interní + 2 ProDisplay XDR1 interní + 2 ProDisplay XDR + 4K TV

Z dosavadních benchmarků plyne, že nejlepší verze M1 by měla překonávat svým výkonem dvanáctijádrový Xeon a v určitých situacích i mobilní RTX 3080. Nutno podotknout, že Apple samostatně procesory nenabízí, jsou jen součástí jejich produktů – tedy plně kontroluje jak jejich kmitočty, tak i TDP. Maximální spotřeba všech čipů je nyní omezena na 30 wattů, je tedy možné, že v desktopovém prostředí a s efektivnějším chlazením budou moci dosáhnout vyšších výkonů. Rovněž tak musíme přihlédnout k tomu, že si Apple vybírá benchmarky a obecně svoje „Pro verze“ hardwaru nemíří na hráče, což je, vzhledem k ceně těchto strojů, víc než pochopitelné. Debaty o srovnání výkonu procesoru M1 Max a konzole PS5 jsou poněkud irelevantní, když vás stroj s M1 přijde klidně na desetinásobek ceny konzole: To není soudná debata, jen rétorické cvičení.

Podstatně zajímavější je výkon procesorů M1 ve srovnání s moderními desktopovými procesory, které jsou dnes rozežrané jako tank. V plné zátěži se klidně dostaneme na 200 wattů na CPU, což znamená zvýšené nároky na desku, zdroj i chlazení. Dvě stě wattů je hodně, nové procesory M1 jsou limitovány na 6,5x nižší spotřebu – a přitom nabízejí impozantní výkon. Samozřejmě: Je to částečně dáno díky optimalizaci softwaru na hardware a pak také tím, že softwarové optimalizace Apple přísně hlídá. Máte jasné guidelines co dělat máte a co nemáte – a pokud je budete blatantně porušovat, nepustí vaši aplikaci do AppStore.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama