Zpět k rýsovacím prknům? Apple M1 ukazuje pořádné zuby
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Zpět k rýsovacím prknům? Apple M1 ukazuje pořádné zuby

Zpět k rýsovacím prknům? Apple M1 ukazuje pořádné zuby

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 10. 2021 23:55 21

Seznam kapitol

1. Apple si věří 2. Třicet wattů 3. Hardware na míru softwaru 4. Stroje na práci

Nově představené Macbooky přinesly „Návrat portů“ – a nejen to, i nové procesory Apple M1 Pro a Apple M1 Max. Apple jim věří tolik, že nabízeným strojům dal dlouho nevídané cenovky.

Reklama

Když si seřadím nabídku notebooků sestupně podle ceny, vidím převážně stroje značky Apple. Profesionální notebooky s cenou nad sto tisíc nabízí i Lenovo, Acer a Asus, ale nové notebooky Apple s procesory Apple M1 Pro a Apple M1 Max doslova zavalily segment mezi sto a sto padesáti tisíci korunami. Poměr cena / výkon u nich zjevně znamená něco zcela jiného než to, co pod tím myslíme my, řadoví uživatelé běžného počítačového světa.

Apple si věří. To je to, co můžeme bezpečně říci: Apple si věří. Zaplatil si výrobní kapacity u TSMC na nejlepším dostupném 5nm procesu – a chrlí čipy, které oproti rok starému Apple M1 nepředstavují revoluční, ale spíš jen evoluční krok. Přesto je to evoluce tak razantní, že by se AMD i Intel měli nad sebou zamyslet: Apple totiž nabízí čipy nejen zatraceně výkonné, ale taky velice úsporné, takže nabízí podle velikosti notebooku 17 anebo až 21 hodin provozu na baterii, což je fakt hodně. Jako velice mnoho hodně.

Nové procesory vycházejí z rodiny procesorů ARM, které byly navrženy v roce 1985 a hodně se o nich diskutovalo ještě před pádem socialistického tábora. Zatímco se procesory x86 stále komplikovaly a bobtnaly, ARM byl navržen jako RISC zgruntu a bez jakékoliv zátěže zpětné kompatibility. I když o architektuře ARM zpočátku zlé jazyky říkaly, „že jsou opravdu dobré jen v tom, že umí nic nedělat velmi úsporně“, s postupem času vyspěly do podoby, kdy nejprve architekturu x86 zcela vytěsnily z mobilů – a nyní, zdá se, vstupují do bitvy o notebooky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama