Zpět k rýsovacím prknům? Apple M1 ukazuje pořádné zuby
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Zpět k rýsovacím prknům? Apple M1 ukazuje pořádné zuby

Zpět k rýsovacím prknům? Apple M1 ukazuje pořádné zuby | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 10. 2021 23:55 21

Seznam kapitol

1. Apple si věří 2. Třicet wattů 3. Hardware na míru softwaru 4. Stroje na práci

Nově představené Macbooky přinesly „Návrat portů“ – a nejen to, i nové procesory Apple M1 Pro a Apple M1 Max. Apple jim věří tolik, že nabízeným strojům dal dlouho nevídané cenovky.

Reklama

Na internetu se už rozhořely debaty o to, zda Apple nabízí „nejrychlejší“ procesor s „nejvýkonnější“ grafikou, ale řekněme si to rovnou: To je, z hlediska Apple, poměrně irelevantní věc. Nikdo realisticky nepředpokládá, že by notebooky za sto dvacet tisíc představovaly platformu pro hráče počítačových her. Debata o tom, zda je M1 Max pro hry výkonnější než notebook s 3080, se podobá diskusi o to, zda budete využívat supersport pro dovoz dětí do školy: Jde to, ale je to overkill.

Do tohoto segmentu Apple nemíří, pro ně jsou zajímavější lidé zabývající se videoprodukcí. Ti mají hodně peněz a ocení mobilní zařízení, které jim dovolí pracovat s 8K videem a navíc ještě na baterku. Fakt, že po letech „odvahy“ Apple uhnul svým vlastním zákazníkům a dodal jim zpět skutečné porty, opravdový port HDMI, opravdový slot pro SD kartu, oblíbenou Magic Keyboard a konektor MagSafe naznačuje, že začali poslouchat své vlastní zákazníky. Přidali jim XDR displeje s variabilní refreshí až 120 Hz – a masivní baterií, která se hodí pro editování videa v terénu. Tím jasně míří na profesionály v oblasti foto a video: Na zákazníky se spoustou peněz, ty, kteří chtějí stroj opravdu na práci. To oni jsou pro ně důležití. 

Ta skutečně zajímavá otázka přijde později: Co desktop? „Struhadlo na sýr“ Mac Pro je vrcholem jejich desktopové řady – a až se jejich vlastní procesory objeví i v něm, bude přechod Apple od x86 dokončen. To opravdu zajímavé bude to, jaké procesory se objeví v Mac Mini, což je takový entry stolní model, který slouží smrtelníkům ke vstupu do světa práce na Macu. Pokud se v Mac Mini objeví za rozumné peníze procesory, které dají pokouřit výkonným x86, může to značně, značně zvýšit evoluční tlak i na desktop. 

Fakt, že si za zhruba stejné peníze možná budete moct koupit krabičku s desetinovou spotřebou, ale se srovnatelným výkonem, může být v době stoupajících cen energií být vcelku pádným argumentem, proč změnit tábor – alespoň pro lidi, kteří mají počítač opravdu na práci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama