2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent

2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 8. 2021 20:54 19

Seznam kapitol

1. Kdy budou? 2. A to se nic neděje 3. Závislost na Číně 4. Nové fabriky? Už za pár let! 5. Náš úděl

2023?! Jak se nám, proboha, povedlo natáhnout současnou krizi dodávek elektronických komponent až do roku 2023?! Zdá se, že problém není jeden, ale jde o celou jejich nešťastnou kombinaci – s vyhlídkou, že se to možná ještě navíc trochu zhorší.

Reklama

Poslední dva roky se mě lidi ptají na to, kdy bude ta a ta komponenta. Tak se zeptám informovanějších – a oni odpoví „nevím“, protože fakt neví. Nevěděli to před měsícem, neví to teď a za měsíc to asi taky nebudou vědět. U grafických karet jsme si tak trochu zvykli na to, že jejich ceny vystřelily až do stratosféry – a stejně tak trochu nejsou, ale konzole? Konzole?!

Nejvíc mě konsternuje ne to, že konzole jsou víceméně celý rok ve stavu předobjednávek, ale to, že se mě známí zdvořile ptají, zda se neví, zda ty jejich konzole, které si objednali před minulými Vánocemi, budou mít alespoň na tyhle Vánoce. PlayStation 5? Není. Digitální edice? Není. Můžete si předobjednat, ale není jisté, kdy budou – i když se zavedlo omezení prodeje, aby je lidi nepřeprodávali. Stále se prodávají na aukčních portálech, stále s přirážkou zhruba 50 % – ale alespoň tam něco nabízejí.

Grafiky se koupit dají, ale také s limitem na zákazníka a za ceny docela dech vyrážející: 3080 Ti za 50 tisíc, 3080 za 40 tisíc, 3070 za 25–30 tisíc a celkem základní model 3060 za 15–20 tisíc. Lepší než nic – ale vysoko, vysoko nad doporučenou cenou. Máte na grafiku méně než 10 tisíc? Uh oh!

Pak se nemůžeme divit, že najedou vypadají zajímavě i procesory s integrovanou grafikou, kde dnes vynikají nejvíce Ryzen 5 5600G a Ryzen 7 5700G: Není to zrovna hitparáda, ale výkonově se vejdou někam mezi 1030 a 1050 a dají se použít pro základní hraní, pokud chcete čekat na pokles cen grafik. Kombinace slušného šestijádra či osmijádra s integrovanou grafikou, která vám ušetří tak tři tisíce za jinak nijak ohromující 1030, vypadá jako docela realistická volba.

Trh je absolutně vyhladovělý. Nedávno jsme měli livestream na kanálu Alzatech, kde se nabízelo sto kusů 3070 Ti za nějakých osmnáct tisíc – a vyprodaly se všechny do deseti minut. Do deseti minut! Poptávka jednoznačně převažuje nad nabídkou, trh je stále vyhladovělý a je velmi pravděpodobné, že i navýšení výroby karet bude docela dlouho jen kompenzovat obří díru, která na trhu vznikla. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama