2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent

2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 8. 2021 20:54 19

Seznam kapitol

1. Kdy budou? 2. A to se nic neděje 3. Závislost na Číně 4. Nové fabriky? Už za pár let! 5. Náš úděl

2023?! Jak se nám, proboha, povedlo natáhnout současnou krizi dodávek elektronických komponent až do roku 2023?! Zdá se, že problém není jeden, ale jde o celou jejich nešťastnou kombinaci – s vyhlídkou, že se to možná ještě navíc trochu zhorší.

Reklama

Boj proti kryptoměnám žádnou záplavu levných grafik nepřinesl, patrně proto, že těžaři se jen stěhují do blízkých regionů, pokud se mají stěhovat jak. Věc se má totiž tak, že kromě výroby komponent nastal i neuvěřitelný přetlak po kontejnerové přepravě. Pokud v srpnu minulého roku vyšel kontejner odeslaný z Číny do Evropy na zhruba 2000 dolarů, pak dnes vyjde přeprava na 14000 dolarů – dle Financial Times. Osobně jsem slyšel, že v menších objemech vyjde kontejner klidně i na víc než dvakrát tolik! 

Celá situace je způsobená tím, že kontejnery přestaly kolovat mezi Čínou a destinacemi, jsou na špatných místech a Čína má tendenci omezovat či úplně zavírat přístavy podle epidemiologické situace, což zasáhlo všechno zboží, hlavně to vysokoobjemové. Lidé z dopravních společností stálý růst cen vysvětlují tak, že firmy v Evropě zjistily, že nemají zásoby, že není kapacita, a tak se ji rozhodly „vylepšit“ navýšením poptávky po zásobách, což ale jen přetěžuje už tak napjatou logistiku. Just-in-time je hezká věc, do které snadno najedete, ale špatně se z ní dostává zase zpátky. 

Ceny všeho vystřelily nahoru – a to se nic vážného zatím neděje. To neznamená, že se nic stát nemůže: Obchodní konflikt mezi Čínou a USA, který se rozjel za Trumpa, se za Bidena nejenže nezlepšil, ale naopak si USA přišily průšvih v Afghánistánu, který čínská média s jistou škodolibou radostí okomentovala – a začala jednat s Talibanem, což vzájemné vztahy nevylepší. Z hlediska Číny je to klasická politika, pořád se opakuje to, že Američané někam „přinesou svobodu“ (anebo to alespoň zkusí), pak odejdou a pak přijde Čína a nabídne zboží, stavby a služby, včetně nákupu na dluh.

To, co je dnes nebezpečné, je kontext, ve kterém Američané utekli z Afghánistánu – tak, že si z nich dělá prču sám Taliban, který dokonce začal produkovat a sdílet docela povedená memečka, která dokazují, to to zdaleka nejsou tak zaostalí hlupáci, které z nich dělají mainstreamová média. Vtip, ve kterém Taliban zreprodukoval slavnou americkou fotku z Iwo Jimy, ilustruje ztrátu reputace, kterou Amerika v Asii utrpěla.

VLOŽKA: Aby bylo jasno, na rozdíl od politických komentátorů, kteří zase buší na ideologické plechové bubínky, jsem osobně přesvědčen, že se Američané stáhnout museli. Válka byla prohraná nejpozději od roku 2011, kdy Amerika ztratila pozemní koridory přes Rusko i Pákistán – a protože do Afghánistánu přes Irán ani Tibet nemůžou, zbýval jen letecký most. A ten celou zemi jednoduše udržet nemůže, i když jste bohatí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama