2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent

2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 8. 2021 20:54 19

Seznam kapitol

1. Kdy budou? 2. A to se nic neděje 3. Závislost na Číně 4. Nové fabriky? Už za pár let! 5. Náš úděl

2023?! Jak se nám, proboha, povedlo natáhnout současnou krizi dodávek elektronických komponent až do roku 2023?! Zdá se, že problém není jeden, ale jde o celou jejich nešťastnou kombinaci – s vyhlídkou, že se to možná ještě navíc trochu zhorší.

Reklama

Samozřejmě: Kdyby skutečně došlo k vojenskému konfliktu, tak můžeme pro potřeby Evropy odepsat i americké faby, které by se snažily primárně saturovat americké požadavky. Celý momentální světořád stojí na předpokladu, že k něčemu takovému prostě nedojde – ale víte co? To si ekonomové mysleli o provázanosti evropských ekonomik před První světovou taky.

Dobře. Nebudu malovat čínskou výsadkovou flotilu na zeď – a budu předpokládat, že se dvěma jaderným velmocem nebude doopravdy chtít do vzájemného konfliktu a Čína se dále zaměří jen na to, co dělali pořád, totiž na posilování svých pozic. Řekněme, že si výkon starého Bidena nevyloží jako celkovou americkou neschopnost a stále budou vnímat americkou přítomnost jako dostatečně odstrašující, než aby dokončili sjednocení, které ale dokončit fakt chtějí. Zatím se předpokládá, že tak zvaný „křemíkový štít“ odstrašuje dostatečně i Čínu.

Budou dělat to, co dělali vždy: Stavět logistickou strukturu a navazovat na sebe země v okolí. (Čína logistiku zná a ví, že základem úspěšného navázání Afghánistánu je vznik logistického koridoru. Povedou ho Wakhanským koridorem, kterým už v minulosti vedla obchodní stezka. Ze strany Tibetu to propojí snadno, naši pokrokáři a lidskoprávci jim k tomu budování můžou vesele mávat tibetskými vlajkami, což je vše, co asi tak zvládnou.)

V tom případě by se situace mohla relativně rychle napravit, protože výrobci investují do rozšíření výrobních kapacit, dokonce mimo region jihovýchodní Asie. Relativně: Problém je v tom, že výrobní kapacity rostou typicky o méně než deset procent ročně, stavba fabů trvá dva až tři roky a patrně při jejich náběhu budou problémy. Kapitálově to je extrémně náročné, fab vyjde až na 20 miliard dolarů a když vezmeme, jak složité jsou v Evropě schvalovací procesy, tak mi nepřijde, že bychom se v dohledné době učinili alespoň o něco méně závislými.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama